ua en ru

Експерти рекомендують перед спалахом грипу та ГРВІ не робити першу вакцинацію дітям до 3 років

Перед початком збільшення кількості захворювань на грип та ГРВІ в Україні не варто робити вакцинацію від грипу дітям віком до трьох років, якщо раніше подібна вакцинація не проводилася. Про це на сьогоднішній прес-конференції заявила завідуюча відділенням респіраторних та інших вірусних інфекцій ДП "Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського" АМН "Україна", доктор медичних наук Алла Мироненко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Дітям, які прищеплюються вперше треба робити дворазову вакцинацію. Це стосується дітей до трьох років. А дворазова вакцинація з інтервалом в 4 тижні, вона зажадає більше часу. Тобто ...якщо ви зараз захочете прищепити дітей, то ви точно не встигнете прищепити", - сказала Мироненко і додала: "Треба пам'ятати про те, що для утворення захисного рівня імунітету треба хоча б для дорослого 10 днів. Ефективно та надійно захищає та вакцинація, яка проведена восени, до початку інтенсивної циркуляції вірусу".

У той же час вона відзначила, що пандемічний грип, який також може вражати й самих маленьких дітей, як правило у них проявляється не в настільки агресивній формі. "Маленькі діти хворіють (на грип) мало, але до пневмонії не доходить, до важкого протікання хвороби, таких випадків не було (в пандемічний та постпандемічний рік)".

У свою чергу головний спеціаліст державного санітарно-епідеміологічного нагляду, Державної санітарно-епідеміологічної служби Олександр Заїка заявив, що вакцинацію проводити не пізно в перебігу всього сезону, проте краще починати до початку епідсезону. "Але той міф, що її треба проводити до початку епідсезону, а далі не можна, треба розвіяти. Вакцинацію можна проводити протягом всього епідсезону, але за медичними показаннями... А вакцини, які використовуються на території України і в тому числі для профілактики грипу, вони зареєстровані відповідно до законодавства, вони іноземного виробництва і це ті вакцини, які зарекомендували себе на протязі багатьох років в європейських країнах", - зазначив Заїка.

За його словами, в першу чергу вакцинацію від грипу рекомендовано робити людям, які постійно знаходяться в місцях численного скупчення людей, літнім людям, дітям молодше 1-1,5 років, вагітним жінкам.

Читайте також: У Києві виявлені 5 вірусів грипу, але епідемії не буде, - експерти