ua en ru

Експерт: прибуток держави на перетині для експорту електроенергії значно зменшилася

Прибуток держави на перетині для експорту електроенергії в цьому році значно зменшилася порівняно з показниками минулого року. Про це заявив експерт в сфері енергетики Валентин Землянський.

"Сьогодні держава повинна стимулювати експорт, замість цього ми пропонуємо західному споживачеві доплатити за наше населення, включаючи в ціну дотаційні сертифікати. Потрібно дивитися на сукупний фінансовий ефект для галузей і економіки. Наприклад, в 2015 р., реалізувавши на річному аукціоні той же обсяг перетину з Бурштина, НЕК "Укренерго" заробило 18,3 млн грн, а сьогодні лише 43 тис. грн. Якщо експортерам у березні не вдасться продати електроенергію в Європу, українські електростанції не зможуть виробити 240 млн квтг, а енергоринок не отримає 220 млн грн", - зазначив Землянський.

Заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Олександр Светелік у вівторок в ході круглого столу в свою чергу заявив, що компанії-експортери не зможуть скористатися доступом до перетину для експорту електроенергії в Білорусь і Молдову в березні у зв'язку з тим, що на даний момент українська електроенергія є неконкурентоспроможною на ринку цих країн.

За словами Светеліка, експорт Україні необхідний для того, щоб запустити енергетику, завантажити потужності і не допустити розвалу вугільної галузі, яка зараз зіткнулася з профіцитом.

Зазначимо, 19 лютого відбувся аукціон з доступу до міждержавних ліній електропередач для експорту електроенергії в березні 2016 р. Як вже зазначалося у ЗМІ, НЕК "Укренерго" нічого не запрацювало на вартості перетину через негативну цінову кон'юнктуру на зовнішніх ринках електроенергії, що зробило українську електроенергію не затребуваною.

У торгах брали участь 5 напрямків. На аукціон було виставлено перетини у напрямку Європи потужністю 477 МВт з Бурштинського острова, Білорусі потужністю 500 МВт, Молдови - 150 МВт і Польщі - 127 МВт. Вартість перетину в напрямку Білорусі, Молдови, Польщі склала 0 грн. За право постачання електроенергії з Бурштинського енергоострова експортери заплатили лише 43,2 тис. грн.

За даними експертів, у лютому вартість купівлі електричної енергії для її подальшого експорту на внутрішньому ринку України склала близько 42 євро/Мвтг, ціна продажу електроенергії на Угорській біржі HUPX - 34 євро/Мвтг. Прогнозні ціни продажу електроенергії в Європі на березень-травень 2016г. - 28 євро/Мвтг.

Раніше міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин заявив, що допускає встановлення пільгової ціни на електроенергію для компаній, що здійснюють її експорт.

"Є деякі заходи, якими можна стимулювати експорт. Тобто, для тих, хто буде збільшувати обсяги експорту, необхідно піти назустріч з точки зору тарифу, за яким вони закуповують електроенергію", - зазначав він.