ua en ru

Експерт назвав головне завдання Стратегії розвитку банківської системи

Експерт назвав головне завдання Стратегії розвитку банківської системи

Пріоритетним завданням Стратегії розвитку банківської системи України розробники цього документа ставлять досягнення успіхів реформування реального сектора економіки, і позиціонують це як фундамент, на якому повинна базуватися вся реформа банківської сфери. Таку думку про документ, що розробляється вченими та парламентаріями, висловив доктор економічних наук, професор Київського Національного економічного університету Михайло Савлук.

"Для всього суспільства це має бути сигналом: якщо ми будемо закривати очі на те, що відбувається в реальному секторі економіки та у сфері фінансів, особливо - державних фінансів, то ми будемо мати ще більш трагічну ситуацію, ніж сьогодні маємо, у монетарній сфері", - сказав Михайло Савлук.


За його прогнозами, якщо не змінити фінансову політику, гривня буде і надалі знецінюватися, ціни будуть зростати, а не падати, як це нам обіцяє Нацбанк.

"Стратегія - як своєрідний сполох, попереджає суспільство, що не можна далі сподіватися, слухати і дрімати під ті запевнення НБУ, що нас чекають великі успіхи, що якщо ми перейдемо на режим інфляційного таргетування, то в монетарній сфері стануться зміни на краще. Це - груба помилка!", - заявив Михайло Савлук.

Експерт наголошує, що сьогодні на рахунках Нацбанку лежать мільярди під депозитні сертифікати, але вони не йдуть у вигляді кредитів для розвитку реального сектора.

"Отже, при нинішніх умовах економіка просто не в змозі освоїти такі позики з ефектом для саморозвитку. І Нацбанк вважає, що це - не його проблема. А це - його проблема. Він нічого не зробив, щоб економіку розбудити", - сказав експерт.

"Головне завдання Стратегії, щоб її обговорення і реалізація розбудили державну владу - Кабмін, Верховну Раду. І щоб на основі Стратегії були прийняті відповідні закони. І були створені правові умови для розвитку малого та середнього бізнесу", - підкреслює професор Михайло Савлук.

На думку професора, Стратегія потребує значно уточнення повноважень НБУ. Документ базується на тому, щоб Нацбанк повернувся обличчям до реального сектору економіки, щоб він став активним ініціатором змін у цій галузі.

Як повідомлялося, 18 квітня голова комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка презентував проект Стратегії розвитку банківської системи України на 2016-2020 роки для громадського обговорення та доопрацювання. Базовий проект створений робочою групою, в яку увійшли експерти в сфері монетарного, валютного та банківського регулювання, банківського бізнесу, представники громадських та наукових організацій.

Проект передбачає подолання існуючої кризи, стабільність гривні та банківської системи, підвищення довіри до регулятора, а також побудова системи стимулів для прискорення економічного зростання. Серед пріоритетів на найближчі 4 роки – зміна монетарної політики в бік сприяння економічному зростанню, перетворення держбанків в інструменти економічного розвитку, зміна структури економіки і стимулювання експорту технологічних товарів і просунутих послуг, залучення іноземного капіталу в рамках національної економічної політики, підвищення ефективності використання міжнародної допомоги

Цілі стратегії – підвищення якості політики Національного банку, довіри до регулятора, банківської системи та гривні, розвиток конкурентного ринку банківських послуг і стимулювання кредитування реального сектора економіки. 19-20 травня на базі Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана планується проведення конференції, присвяченої обговоренню проекту стратегії.