ua en ru

Експерт: банкіри вітають перехід на МСФЗ і просять НБУ проявити послідовність в реформах

Банкіри вітають перехід на МСФЗ і просять НБУ проявити послідовність в реформах. Про це повідомила голова ГО "Асоціація захисту фінансових прав" Анна Рак за підсумками спілкування з представниками комерційних банків щодо постанови НБУ від 11.12.2015 р. №806 "Про розрахунок банками України нормативів капіталу з урахуванням кредитного ризику", якою регулятор остаточно підтвердив рішення про перехід на міжнародні стандарти обліку (МСО).

"Можна не брати до уваги деякі технічні складнощі переходу на нові стандарти обліку з 1 січня 2016 року, але визначення "ризикованості" кредитного портфеля за новими правилами стане непростим завданням для комерційних банків, - сказала Анна Рак. - Нові вимоги щодо оцінки кредитного портфеля є більш жорсткими та українським банкам доведеться доформувати резерви за кредитами, що відіб'ється на капіталі і вимагатиме від акціонерів нових вливань. Але це додаткове навантаження на банківський капітал сприймається банкірами як об'єктивно необхідне, оскільки так живе банківське співтовариство розвинених країн".

Вона зазначила, що, згідно з новим підходам, НБУ ще більше ускладнив роботу у напрямку формування резервів, і тепер банки будуть зобов'язані паралельно вести розрахунок і оцінку кредитного ризику за двома методиками - на підставі МСФЗ та за методикою згідно з постановою НБУ №23 від 25.01.2012 р (з урахуванням змін).

"Якщо сума резервів за методикою НБУ буде більшою, ніж із застосуванням МСФЗ, то на цю різницю (так званий "непокритий кредитний ризик") банки зобов'язані будуть знизити регулятивний капітал", - підкреслила Анна Рак.

За її словами, також є питання про збереження регулятором низки підходів в оцінці регулятивного капіталу, які банкіри назвали "успадковані з минулого".

"У світовій практиці застосовується єдина економічно обґрунтована логіка, згідно з якою вплив кредитного ризику на капітал банку оцінюється через механізм формування страхових резервів з урахуванням і тіла кредиту і нарахованих відсотків. У той же час, український регулятор використовує своє трактування світових стандартів і залишив розрахунок за "касовим" методом, при якому відсотки враховуються тільки за фактом їх отримання, а не нарахування. На думку банкірів, такі "парадокси" неприпустимі, коли з наближенням до міжнародних правил стандарти розрахунку самого регулятивного капіталу як основного показника віддаляються від цих правил", - вважає голова ГО.

За її словами, банкіри вважають, що впровадження такої методики може призвести до додаткового зниження капіталу банків. Причому, мова йде про "штучне" його заниження українським регулятором, що ставить українські банки в нерівні умови з іноземними банками.

"Безумовно, це викликає несхвалення серед банків, що і так відчувають серйозні проблеми з капіталізацією. Більшість банків на сьогодні не виконують нормативні вимоги щодо достатності капіталу, про що свідчать дані з сайту НБУ "Значення економічних нормативів по системі банків України за 2015 рік", де норматив адекватності капіталу за системою банків на 1 листопада не дотягує до допустимого мінімуму в 10% і становить 9,90%", - сказала Анна Рак.

Вони зазначила, що, на думку банкірів, будь-які "коригування", що йдуть у розріз з принципами міжнародного обліку і підходів - це найгірше, що можна зробити.

"Адже в результаті ми отримаємо якийсь симбіоз методик, які, по суті, вже не є "міжнародними стандартами/підходами", про впровадження яких говорить НБУ. У кращому випадку, такі "експерименти" спричинять плутанину і нерозуміння суті стандартів. У гіршому, Україна знову може отримати негативні оцінки з боку західних інститутів, зокрема, від МВФ, що може зіграти негативну роль у прийнятті рішення про виділення чергового траншу кредиту нашій країні", - впевнена лідер громадської організації.

При цьому Анна Рак сказала, що банкіри згодні: у даній ситуації вони зобов'язані дотримуватися всіх стандартів, якими керуються європейські колеги, в тому числі, і в банківському бізнесі.

"І НБУ вже кілька років вів роботу і готував банки до переходу на МСФЗ, але досі процес йшов повільно. В основному, в цьому були зацікавлені банки, що проходять міжнародний аудит, а основними "вчителями" були аудиторські компанії. У цьому зв'язку, впровадження міжнародних стандартів і вимог Базеля (II та Ш) йде складно, у тому числі впровадження вимог Базеля в останні роки взагалі було припинено. В результаті, сьогодні ми відстаємо навіть від РФ, де регулятор починаючи з кінця 2012 року взяв активний курс на впровадження і успішно продовжує це робити", - пояснила Анна Рак.

"Тому в цілому дане рішення є правильним вектором, і банки повинні виконувати всі вимоги, розроблені досвідченими європейськими та американськими колегами, перш за все, тому що Україна однозначно визначилася з пріоритетами свого розвитку - європейського розвитку. Однозначно, і банкіри схвалюють перехід на МСФЗ та нові підходи в регулюванні, який напевно буде болючим. Але одночасно банкіри розраховують, що і оцінка їх діяльності буде відповідати міжнародним нормам, буде прозорою і легко сприймається закордонними колегами і чекають від НБУ послідовних і логічних дій регулювання розрахунку регулятивного капіталу, як основного показника", - резюмувала голова ГО "Асоціація захисту фінансових прав".