ua en ru

Екс-міністри ЗСУ різко розкритикували угоду про пролонгацію базування ЧФ РФ в Україні.

Екс-міністри Збройних сил України Євген Марчук, Костянтин Морозов та Юрій Єхануров в ході дискусії, присвяченої викликам безпекової політики в Україні, різко розкритикували угоду про пролонгацію базування Чорноморського флоту Російської Федерації (ЧФ РФ) в Україні, передає кореспондент РБК-Україна.
Є.Марчук, К.Морозов та Ю.Єхануров заявляють, що пролонгація договору не несе жодних позитивних моментів для України. Зокрема, Є.Марчук - міністр оборони України в 1993-1994 рр. - заявив, що пролонгація базування ЧФ РФ до 2042 р. "закриває перспективи євроатлантичної інтеграції України". Також він додав, що згортання курсу на інтеграцію в НАТО, яке проводить на сьогодні Президент та уряд, негативно вплине на безпеку України. Є.Марчук розкритикував заяви влади про позаблоковість та нейтралітет України. Він зазначив, що в України немає фінансової спроможності для створення потужних збройних сил, які б дозволяли мати позаблоковий статус. Говорячи про нейтралітет України, Є.Марчук заявив, що нейтралітет повинні гарантувати інші країни, що на сьогодні також не є можливим.
В свою чергу міністр оборони України у 1991-1993 рр. Костянтин Морозов зазначив, що перебування України в позаблоковому статусі є небезпечним, оскільки "Україна не має жодних міжнародних гарантій безпеки, і всі міжнародні договори стосовно гарантування безпеки Україні не мають зобов'язального характеру".
За словами екс-міністра оборони України Ю.Єханурова, пролонгація перебування ЧФ РФ в Україні - це "другий крок закріплення впливу Росії на українську безпекову політику". Першим кроком, за словами екс-міністра, було підписання газових договорів від 19 січня 2009 р.
Також він додав, що "під гаслами нейтралітету Україна лягає на курс російської безпекової політики".