ua en ru

Екс-міністр нафти Єгипту засуджений на 15 років за махінації з постачаннями газу в Ізраїль

Кримінальний суд м. Каїра засудив екс-міністра нафти Самеха Фахмі до 15 років тюремного ув'язнення за махінації з постачаннями газу в Ізраїль. В обвинувальному вироку зазначено, що колишній глава відомства свідомо поставляв в сусідню країну природне паливо за заниженою ціною, повідомляє France-24.

В рамках справи разом з Фахмі аналогічний тюремний термін отримав єгипетський підприємець Хуссейн Салем. Покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 10 років понесуть колишні співробітники міністерства.

"Кримінальний суд засудив колишнього міністра нафти Самеха Фахмі і відомого підприємця Хуссейна Салема до 15 років тюремного ув'язнення за махінації з газовими угодами (з Ізраїлем)", - підтвердило джерело агентства в судовій інстанції. Він підкреслив, що, будучи міністром, Фахмі за посередництва Салема підписував контракти на постачання газу в сусідню країну, свідомо занижуючи ціну щодо ринкової вартості.

Нагадаємо, після відставки Хосні Мубарака з поста Президента Єгипту військова рада почала перевірку на предмет корупції в різних державних структурах. Її підсумком стало розкриття масових порушень в роботі Міністерства нафти. Після цього в квітні ц.р. підписаного в 2005 р. контракт на поставку природного газу в Ізраїль був анульований, а самі поставки припинені. Зазначимо, що Єгипет постачає близько 40% від загального обсягу палива, необхідного країні.

Через низку розбіжностей відносини арабських країн і Ізраїлю завжди були напруженими, а зазначені газові контракти завжди викликали негативну реакцію. Примітно, що після повалення Мубарака, активізоване бандитське підпілля вчинило як мінімум 14 диверсій на газопроводі, що призводило до його повної зупинки.