ua en ru

Екс-міністр економіки пояснив, за яких умов ставки за депозитами знизяться

Національний банк може врегулювати процентні ставки по депозитах або шляхом перегляду грошово-валютної системи країни, або ж адміністративним тиском, адже фінансові установи знаходяться зараз у стані грошового голоду. Про це заявив екс-міністр економіки Віктор Суслов.

"Ставки в Україні на депозити зростають грошового голоду. Адже банкам не вистачає ресурсів, і вони, конкуруючи між собою за вкладника, змушені піднімати ставки. В тому числі і до рівня, який не окупає інвестиції, тобто економіка не дає бажаної віддачі", - сказав він.

За словами Суслова, ставки за депозитами можна знизити двома шляхами - ринкових і адміністративних. "Якщо НБУ буде проводити політику доступності кредитних коштів для банків, тобто дасть більше кредитів рефінансування і більш вільний доступ до них і хоча б під діючу сьогодні ставку, тоді ставки за депозитами впадуть самі. Адже фінансовим установам стане невигідно платити по 25% за депозитами", - додав економіст.

Суслов також зазначив, що якщо НБУ піде шляхом адміністративного тиску, то виявиться, що люди не понесуть свої кошти під низькі відсотки.

"Сьогодні високі ставки - це також плата вкладнику за ризик. Однак якщо ризики не знизяться, а ставка залишиться, то пропозиція клієнта буде зменшено. Якщо буде така ситуація, імовірним бачиться варіант зміни форми зацікавити вкладника", - сказав він.

Експерт упевнений, що врегулювати ставки за депозитами в банківській системі адміністративними методами практично неможливо, а в разі ринкових - спричинить за собою перегляд грошово-кредитної і валютної системи країни.

Джерело: УНН