ua en ru

Екс-кандидат в Президенти Південної Осетії Алла Джиоєва перебуває в комі після нападу спецслужб на її штаб

Екс-міністр освіти Південної Осетії і колишній кандидат в Президенти республіки Алла Джиоєва зараз перебуває в реанімаційному відділенні республіканської лікарні в Цхінвалі. Лікарі оцінюють її стан як стабільно важкий.

"Вона в свідомості, лікарі їй надають необхідну медичну допомогу, поряд з нею знаходиться її чоловік", - заявили в лікарні. На даний момент медики вирішують питання про її транспортування в медичний заклад в Росії.

Напередодні штаб Джиоєвой піддався нападу з боку представників силових структур. Свідки спецоперації стверджують, що один з силовиків завдав політику удар прикладом автомата по голові. За іншою інформацією, жінку доставили до лікарні з мікроінсультом. Інші джерела стверджують, що у політика діагностували гіпертонічний криз. Прихильники екс-кандидата в Президенти заявляють, що вона знаходиться в комі в результаті інсульту.

Як повідомляє "Коммерсант", увечері в будівлю штабу Алли Джиоєвой увірвалися озброєні люди в камуфляжі. Їхні обличчя були приховані за масками. Як розповів виданню один з очевидців подій, після нападу на штаб Аллі Джиоєвой стало погано з серцем, проте до неї нікого зі співробітників штабу не підпускали. Незабаром невідомі, забравши з собою опозиціонерку і кількох її соратників, втекли.

Прихильники Алли Джиоєвой припускають, що в захопленні брали участь співробітники ОМОН, КДБ, служби держохорони і навіть російської ФСБ. Про це журналістам заявила соратниця Джиоєвой Еліна Марзоєва. До вечора біля будинку опозиціонерки почали збиратися її прихильники.

Пізно ввечері влада республіки повідомила, що Алла Джиоєва знаходиться в Республіканській лікарні з діагнозом "гіпертонічний криз". В. о. генпрокурора Південної Осетії Георгій Кабулов заявив, що до Джиоєвой ввечері прийшов слідчий прокуратури. "Вона відмовилася виконувати вимогу слідчого, посилаючись на те, що завтра у неї інавгурація. В ході розмови Джиоєвій стало погано, слідчий викликав "Швидку допомогу" і наряд міліції, так як у дворі штабу Джиоєвой перебувало 20-25 невідомих осіб", - повідомив він.

Примітно, що про подібний розвиток подій напередодні попереджали МВС і КДБ Південної Осетії. За даними влади, в республіці готуються "провокації" з боку західних і грузинських спецслужб, пов'язані з "несанкціонованими зборами". Втім, багато хто в республіці переконані, що в провокаціях найбільше зацікавлена влада Цхінвала. "Весь час натякають на якусь очікувану провокацію, - каже виданню екс-міністр друку та інформації Ірина Гаглоєва. - Але прихильникам Джиоєвой вона невигідна".

Про можливу підготовку влади до нейтралізації опонента свідчить і те, що в'їзд до республіки за день до інавгурації був закритий. У середу в Південну Осетію не пропустили двох журналістів газети "Московскі новини", мотивувавши це відсутністю у них акредитації. При цьому всі останні роки акредитація видавалася представникам російських ЗМІ на місці, в комітеті з інформації і друку Південної Осетії, і про те, що правила змінилися, офіційно не повідомлялося. Зате представників центральних російських телеканалів в Південну Осетію пропустили. А вчора Транскавказьку магістраль, єдиний шлях до Південної Осетії з Росії, закрили. Як заявили "Комерсант" в МНС Північної Осетії, це "пов'язано з підвищеною лавинонебезпечністю".

Тим часом глава МВС республіки Валерій Валієв категорично спростував інформацію про побиття Джиоєвой. За його словами, в ході проведених сьогодні в штабі екс-кандидата оперативно-слідчих заходів "співробітники силових структур діяли в рамках закону, не застосовуючи заходів фізичного впливу". "Ми категорично спростовуємо поширювані чутки про те, що Джиоєву нібито вдарили прикладом автомата по голові, що стало причиною внутрішнього крововиливу", - заявив Валієв.

Як розповів в.о. Генпрокурора республіки, Джиоєву хочуть допитати свідком у справі про спробу захоплення в кінці 2011 р. комплексу будівель, де розташовуються органи виконавчої влади республіки. У відношенні політика кримінальної справи не заводили, зазначили у відомстві.

У Міністерстві внутрішніх справ республіки повідомили, що "вночі в Цхінвалі обстановка залишалася спокійною, без пригод". Сьогодні в столиці Південної Осетії повинна була відбутися церемонія інавгурації Джиоєвой. Раніше вона зажадала від виконуючого обов'язки Президента Вадима Бровцева передати їй владу цивілізованим шляхом і заявила, що готова до громадянської війни в республіці. Результати виборів, що пройшли 27 листопада 2011 р., були визнані Верховним судом республіки недійсними на підставі скарги про допущені порушення.