ua en ru

Економічний кінець світу: фіскальний обрив у США може статися в понеділок

США вичерпають встановлений законом ліміт державного боргу вже в найближчий понеділок, і лише різні бухгалтерські хитрощі дозволять американському уряду пропрацювати ще кілька тижнів, йдеться в листі, який міністр фінансів країни Тімоті Гайтнер направив Конгресу в середу.

Як пише газета The Wall Street Journal, в листі не уточнюється, як довго Мінфін зможе відтягувати неминуче настання моменту, коли уряд більше не зможе розміщувати нові боргові зобов'язання, однак, імовірно, останні кошти будуть вичерпані не раніше лютого або навіть березня.

На практиці це означає, що бюджетні переговори між республіканцями і демократами можуть продовжитися ще не один тиждень, що у свою чергу стане приводом для постійного занепокоєння для всіх світових ринків, побоюються негативних наслідків насувається "бюджетного обриву".

Американські політики мають намір у четвер відновити бюджетні переговори, перервані в минулу п'ятницю. Президент США Барак Обама спеціально для цього повернеться до Вашингтона з різдвяних канікул достроково, рано вранці в четвер за місцевим часом, щоб узгодити нову угоду з лідерами Республіканської партії.

Ця угода, на думку спостерігачів, навряд чи стане всеосяжним рішенням боргових і бюджетних проблем США, на яке вони розраховували всього пару тижнів тому. Насамперед угоди, якщо вона взагалі відбудеться, по всій видимості, будуть виключені найбільш складні питання, до яких відноситься, зокрема, питання про підвищення ліміту держборгу з нинішніх $16,394 трлн.

Нагадаємо, в листопаді експерти міжнародного рейтингового агентства Standard & poor's дійшли висновку, що імовірність провалу економіки США у фіскальний обрив становить 15%.

Джерело: Кореспондент