ua en ru

Єдина системна провокація під час виборів – заклики "викреслити одного кандидата і проголосувати за іншого", - І.Попов.

Єдиною системною провокацією під час другого туру президентських виборів були заклики "викреслити одного кандидата і проголосувати за іншого". Про це на брифінгу у "Інтер Медіа Консалтинг" заявив заступник глави секретаріату Президента Ігор Попов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Рішення ЦВК сьогодні вранці по голосуванню вдома - воно не відповідає букві закону, але ми розуміємо логіку ЦВК, і по спостереженням у день виборів ця норма не використовувалася для зловживань. І загалом заяв від людей, які хочуть голосувати вдома - це 3,85%, це лише трохи більше ніж у першому турі, і це рівна тенденція по всій Україні. Не можна казати, що цей механізм хтось використовував. Системною провокацією можна вважати обзвон у 6 областях виборців із закликом "викресли цього кандидата, постав галочку за цього" - це явно була санкція київського штабу. Решта провокацій була несистемною", - сказав І.Попов.

Він також закликав громадян на зважати на паралельні підрахунки голосів штабами кандидатів. "Хочу застерегти не слухати сьогодні вночі результати паралельних підрахунків штабів. Бо що таке паралельний підрахунок? У кожного штабу є люди на конкретній дільниці. Якщо вони зберуть 34 тис. протоколів, вони можуть сказати про паралельний підрахунок. Якщо вони зберуть 20 тис. протоколів, це не значить абсолютно нічого, тому що протоколи зібрані з тих дільниць, де дані задовольняють той штаб", - пояснив заступник голови секретаріату Президента України.