ua en ru

Світовий банк виділить 600 млн дол. на реалізацію українських проектів з модернізації ЖКГ, - Вілкул

Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул провів зустріч з керівництвом Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови. За результатами зустрічі була досягнута домовленість про підтримку Світовим банком реалізацію двох нових масштабних проектів, спрямованих на модернізацію та підвищення енергоефективності централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення.

Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул провів зустріч з керівництвом Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови. За результатами зустрічі була досягнута домовленість про підтримку Світовим банком реалізацію двох нових масштабних проектів, спрямованих на модернізацію та підвищення енергоефективності централізованого теплопостачання, водопостачання та водовідведення, передає прес-служба віце-прем'єра.

Загальна вартість проектів становить 600 млн дол. Ці кошти закладені в бюджеті Світового банку на наступний фінансовий рік (липень 2013 - липень 2014 р.).

"Підтримка Всесвітнім банком проектів модернізації ЖКГ свідчить про високу довіру міжнародних фінансових установ в Україні", - сказав Вілкул.

Перший проект - це проект з підвищення енергоефективності централізованого теплопостачання. У ньому планується участь 10 комунальних підприємств міст: Вінниця, Донецьк, Івано-Франківськ, Кам'янець-Подільський, Хмельницький, Кривий Ріг, Миколаїв, Харків, Дніпропетровськ, Херсон.

Другий проект - це проект розвитку міської інфраструктури. Він спрямований на модернізацію систем водопостачання та водовідведення в містах Коломия, Житомир, Краматорськ, Донецьк, Кіровоград, Тернопіль, Харків і Київ. Крім того, в місті Харкові в рамках цього проекту буде впроваджена пілотний проект у сфері поводження з твердими побутовими відходами.

Раніше в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства повідомляли, що планується цього року залучити 15 млрд грн під державні гарантії на модернізацію ЖКГ.

У цілому державною програмою активізації розвитку економіки на 2013-2014 рр.. передбачено 46,9 млрд грн на заходи у сферах будівництва та житлово-комунального господарства (ЖКГ). За словами міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Темника Програма передбачає реалізацію 36 заходів у сфері будівництва, ЖКГ та регіонального розвитку.

Більшу частину передбачених коштів - 85% - планується залучити під державні гарантії, інше - з державного та місцевих бюджетів.
Раніше в квітні стало відомо, що Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) виділить на модернізацію систем тепло-, водопостачання та водовідведення в Україні кредит під 3% річних. Як зазначав Темник, початок фінансування першого траншу попередньо планується з 2014 р. Сума першого траншу складе 200 млн євро, загальна сума кредиту - до 800 млн євро. Виплата тіла кредиту почнеться з 2020 р. за рахунок інвестиційної складової в тарифі.

Раніше в березні віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул заявляв про те, що в Україні буде розпочато масштабну програму модернізації централізованих систем тепло-, водопостачання і водовідведення, устатковання будівель сучасними приладами обліку, капітального ремонту ліфтів.

Стан ЖКГ багатьма визнається чи не головною проблемою сучасної України. Попередній міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк періодично називав величезні суми, необхідні для комплексної модернізації вітчизняного ЖКГ. Так, в одній зі своїх статей він писав, що для цього необхідно 700 млрд грн. Експерти відзначали, що модернізація повинна бути скоріше точкової, і для цього буде потрібно близько 15 млрд дол.

За підрахунками прем'єр-міністра Миколи Азарова, щоб привести в порядок ЖКГ України, необхідно 400-450 млрд грн. Крім того, за його словами, в ремонт українських автодоріг необхідно вкласти 500 млрд грн протягом 10 років - по 50 млрд грн щорічно.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонує в 2013 р. направити з держбюджету на визначення засад реалізації державної політики реформування житлово-комунального господарства, здійснення заходів щодо підвищення ефективності та надійності його функціонування, забезпечення сталого розвитку для задоволення потреб населення і господарського комплексу в житлово-комунальних послугах 2,5 млрд грн.

Зазначимо, що пріоритетними галузями економіки, які на 19 років одержать податкові пільги, виявилися всього чотири: ЖКГ, транспортна інфраструктура, машинобудування та сільське господарство. У той же час в парламентській опозиції впевнені, що пріоритети повинен визначати ринок, а не держава.

У Мінрегіоні запевняють, що для виходу з аварійної кризової ситуації у сфері ЖКГ необхідно 10-12 років.