ua en ru

Тарифи на газ для населення можуть бути підвищені не раніше 1 травня, - Продан

Тарифи на газ для населення можуть бути підвищені не раніше 1 травня 2014 р.

Тарифи на газ для населення можуть бути підвищені не раніше 1 травня 2014 р. Про це на засіданні уряду заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Технологічно з 1 квітня ми підняти ціни не зможемо, це можливо тільки з 1 травня", - розповів Продан.

Міністр не уточнив, наскільки істотним може бути підвищення тарифів, зазначивши, що це залежить від результатів переговорів з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Продан додав, що МВФ наполягає на необхідності забезпечення субсидій для незаможних при одночасному підвищенні цін на газ.

Раніше Продан заявляв, що одна з умов МВФ - зробити "Нафтогаз" бездефіцитним. "Звичайно, ми будемо вести... дискусії щодо того, яким чином нам підійти до цього бездефіцитного балансу НАК "Нафтогаз". У їхніх (місії МВФ) вимогах є... підвищення ціни на газ, але яким буде цей графік і якої величини будуть підвищення, я не можу на сьогоднішній день сказати", - сказав на початку березня Продан.

Зазначимо, у зв'язку з необхідністю завершити переговори з МВФ прем'єр-міністр Арсеній Яценюк скасував свій візит до Гааги на саміт з питань ядерної безпеки 24-25 березня.

Нагадаємо, на початку березня Яценюк заявив, що Кабінет міністрів України готовий виконати всі умови МВФ для отримання кредиту. "Цей уряд виконає всі умови МВФ з тієї простої причини, що в нас немає іншого виходу", - сказав Яценюк.

Також він додав, що у цьому зв'язку уряд готовий піти на вкрай непопулярні рішення, що стосуються соціальної сфери та підняття тарифів.

Нагадаємо, МВФ вимагав від України у якості умов для виділення чергових траншів кредиту встановлення гнучкого курсу гривні, підвищення цін на газ для населення, пенсійної реформи та ін.

Як повідомлялося, місія МВФ, яка працює в Україні з 4 березня, вирішила подовжити свою роботу до 25 березня.