ua en ru

Кабмін планує скасувати податковий облік податку на прибуток

Кабінет міністрів України планує скасувати податковий облік податку на прибуток.

Кабінет міністрів України планує скасувати податковий облік податку на прибуток. Про це в ході засідання уряду заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми пропонуємо наступний підхід, те, про що говорять десятки років в Україні, і що жодного разу ще не сталося, це уніфікація бухгалтерського й податкового обліку. Ми пропонуємо скасувати податковий облік податку на прибуток та перевести облік сплати та нарахування податку на прибуток виключно на підставі даних бухгалтерського обліку", - розповів Яценюк.

Він також зазначив, що в цьому питанні будуть три винятки.

"При цьому буде три винятки та я особисто вивчав досвід європейців, чи є винятки у цьому питанні. Зараз у нас різниця між податковим і бухгалтерським обліком 49 пунктів, залишиться тільки три спеціальних регулюючих функції, які будуть впливати на нарахування податку на прибуток: амортизація, формування резервів та фінансові операції. Робити це мають виключно з тієї точки зору, що, на жаль, міжнародні стандарти бухгалтерського обліку дають таке широке визначення цих трьох пунктів, що всі країни у своєму податковому обліку регулюють відповідні три категорії окремим законодавством. Таким чином, податок на прибуток у перші в історії України буде нараховуватися і виплачуватися виключно на базі бухгалтерського обліку", - зазначив Яценюк.

Уряд також пропонує віднести до виробничих витрат відрядження, навчання, поїздки на автомобілях.

"Зараз за даними податкового обліку це ніхто не відносить на витрати й таким чином фіктивно завищує оподатковуваний дохід", - сказав прем'єр.