ua en ru

О.Скринник: Росія та Україна найближчим часом підпишуть прогнозні продовольчі баланси.

Міністр сільського господарства Російської Федерації Олена Скринник повідомила, що прогнозні продовольчі баланси між Україною і Росією планується підписати найближчим часом. Про це вона заявила за підсумками засідання підкомісії з питань агропромислового комплексу (АПК) Комітету з питань економічного співробітництва Російсько-української міждержавної комісії, передає прес-служба Мінсільгоспу РФ.

За її словами, взаємодія Росії та України у сфері АПК носить позитивний і відкритий характер.

"В основу співпраці двох країн закладено збільшення товарообігу сільгосппродукції, яке базуватиметься на спільних прогнозних продовольчих балансах", - відзначила О.Скринник

Кажучи про баланс із цукру, вона сказала, що "з урахуванням реалізації програми з розвитку буряко-цукрового підкомплексу Росії, для нас важливо, щоб цукор, який ми ввозимо з України, вироблявся із цукрового буряка, а не із цукру-сирцю".

"Якщо це буде відображено в нашому прогнозному балансі, то ми зможемо його реалізовувати на території Російської Федерації, такий цукор буде конкурентоздатним на російському ринку. Водночас він не представлятиме загрозу для стабільного розвитку нашої цукрової галузі", - сказала міністр сільського господарства РФ.

Зі свого боку міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк вважає, що затвердження спільних прогнозних продовольчих балансів "дасть можливість спрогнозувати, які галузі і в яких країнах необхідно розвивати в першу чергу, щоб забезпечити продовольчу безпеку".

"Тільки-но цю мету буде досягнуто, ми розглянемо можливість спільного виходу на зовнішні продовольчі ринки", - додав М.Присяжнюк.

"Найважливіше зараз, щоб український бізнес узяв на себе відповідальність поставляти до Росії тільки ту продукцію, яка вироблена на території України", - підкреслив він.

У ході засідання було ухвалено рішення, що обидві сторони на державному рівні сприятимуть розвитку та підтримці ініціативи бізнесу двох країн із поліпшення логістики та просуванню зерна на зовнішні ринки.

"Дана домовленість носить важливий характер, в цілому ми маємо намір виробити стратегію спільного розвитку аграрної політики наших країн", - повідомила О.Скринник.

Міністр відзначила, що Росія і Україна продовжать нарощувати співпрацю у сфері насінництва, зернового ринку, в галузі науково-технічного забезпечення і виставкової діяльності.