ua en ru

Джати призупинили акції протесту і домовилися з владою Індії

Джати призупинили акції протесту і домовилися з владою Індії фото: протести в Індії

У Делі відновлюють водопостачання

Каста джатів на півночі Індії домовилася з владою в Делі і штаті Харьяна щодо надання їм квот в органах управління і університетах, в зв'язку з чим джати призупинили акції протесту, передає ВВС.

Відзначимо, що протести джатів вилилися в кровопролитні зіткнення з силами безпеки, в ході яких кілька сотень людей були поранені і 16 загинули. В ході заворушень відбувалися грабежі і погроми, були перекриті автомобільні і залізні дороги, порушено роботу промислових і комунальних підприємств.

Так, за підсумками угоди індійська армія взяла під контроль канал Мунак, по якому в Делі надходить вода. Раніше джати перекрили канал, індійська столиця залишилася без води.

При цьому без водопостачання ще залишаються 10 мільйонів жителів індійської столиці. За офіційними прогнозами, подача води повністю буде відновлено протягом декількох днів.

Підкреслимо, що каста джатов відноситься до числа вищих, але протестувальники вимагали, щоб їм надали такі ж квоти на отримання освіти, роботи і держпосади, які були виділені для нижчих каст за законом від 1991 року.

Нагадаємо, раніше уряд Індії задіяв кілька тисяч солдатів для придушення протестів в північній частині країни, які порушили водопостачання столиці.

Жертвами зіткнень поліції і протестуючих стали 19 осіб. Більше десятка поліцейських постраждали.