ua en ru

Довибори в Раду на 151 окрузі сфальсифіковані, - кандидат в нардепи

Довибори в Раду на 151 окрузі сфальсифіковані, - кандидат в нардепи

Довибори у Верховну Раду на 151-му одномандатному окрузі в Полтавській області були сфальсифіковані, а їхні результати спотворені та не відображають дійсне волевиявлення виборців. Про це заявив кандидат в народні депутати на цьому округу, мер Пирятина Олексій Рябоконь.

"Цієї неділі ми стали свідками ганебної фальсифікації результатів виборів на 151-му окрузі. На це вказує низка фактів, зафіксованих спостерігачами, моїми представниками у ДВК, а також громадянською мережею "ОПОРА". Йдеться зокрема про численні спроби отримати бюлетень без документів що посвідчують особу. Зазвичай члени ДВК відмовляли таким громадянам, але відомі непоодинокі випадки, коли людям вдавалося проголосувати без документів, також були зафіксовані випадки голосування групою осіб. Про масштаби таких технологій ми можемо тільки здогадуватися", - йдеться в заяві політика.

Крім того, за його словами, на окрузі було зареєстровано два десятки "технічних" кандидатів. Кандидат зазначив, що їх ніхто не бачив в обличчя, вони не вели жодної агітації, не проявляли активності на окрузі. Натомість, від них було подано списки членів ДВК, чиї телефони або не відповідали, або за контактними номерами можна було поговорити з людьми із інших областей, які нічого не знали про вибори на Полтавщині і не писали жодних заяв, повідомив Рябоконь.

"Але найголовніший і найогидніший факт – підкуп членів ДВК та виборців, до якого вдалися опоненти із "ВО "Батьківщина", а зокрема, керівник лохвицького осередку партії, очільник виборчого штабу Руслана Богдана В’ячеслав Демчук. Він наставляв представників ДВК, як їм діяти, задля отримання винагороди за результатами виборів, фактично, підштовхуючи їх до порушення закону", - сказав Рябоконь.

"Сьогодні Демчука шукають правоохоронці, а завтра, хотілося би вірити, мають відповідати ті, хто стоїть за ним, його партійні боси. Звичайно ж, накопичення таких ситуацій, які б’ють водночас у різні точки виборчого процесу, суттєво впливає як на загальний результат, так і дискредитує демократичність перебігу волевиявлення загалом. За таких умов неможливо встановити реальний результат виборів. Думкою громадян знехтували, застосувавши потужну машину з підкупу і махінацій", - повідомив кандидат в нардепи, додавши, що був би згоден з гідністю сприйняти будь-який результат волевиявлення, якби він був чесним і прозорим та потиснути руку переможцю.

"Але я не сприймаю результату, якого опоненти досягли у результаті маніпуляцій на усіх рівнях. Сьогодні у нас украли голоси, а завтра вкрадуть країну?", - обурився він.

Олексій Рябоконь звернувся до правоохоронних органів з проханням якнайшвидше встановити місцезнаходження Демчука.

"Звертаюся також до ЦВК з проханням не визнавати результатів цього ганебного голосування, доки не будуть встановлені всі обставини щодо зафіксованих порушень та їх впливу на результат волевиявлення. Я звертаюся до інших, реальних, кандидатів, які балотувалися по 151 виборчому округу і у яких було відібрано голоси задля політичної наживи окремих партій, з проханням долучитися до процесу встановлення справедливості та не допустити узаконення цих махінацій, свідками і підневільними учасниками яких ми стали", - заявив Олексій Рябоконь.

Нагадаємо, 17 липня в семи областях України відбулися довибори у Раду на семи одномандатних округах. При цьому одними з найбільш скандальних виявились перегони саме на 151-му окрузі, на якому спостерігачі та активісти перед днем голосування фіксували порушення з боку кандидата від партії "Батьківщина" Руслана Богдана.

Активісти та спостерігачі зверталися до поліції з приводу численних порушень виборчого законодавства та зловживань під час виборчого процесу на окрузі №151, проте розслідування затягується.

За даними ЦВК станом на 12:00 19 липня, по результатам обробки 97,22% електронних протоколів лідером голосування став саме Богдан, за якого проголосували 21,89% виборців.