ua en ru

У Донецькій обл. затриманий агент ФСБ, - СБУ

У Донецькій обл. затриманий агент ФСБ, - СБУ Фото: СБУ затримала агента ФСБ

Шпигун збирав інформацію про громадян РФ, які воюють на боці України

Служба безпеки України (СБУ) затримала в селищі Березове Волноваського району Донецької області громадянина Росії, агента Федеральної служби безпеки Російської Федерації (РФ). Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

"У жовтні минулого року "сексот" за завданням ФСБ вперше прибув на тимчасово окуповану територію України - Новоазовський район Донецької області. Під приводом супроводу "гуманітарної допомоги" (оптика для зброї і засоби маскування) він налагодив стосунки з терористами ДНР і отримував від них інформацію про місця дислокації Збройних сил України, в її складі і озброєнні, громадян РФ, які беруть участь у конфлікті на боці України, а також щодо соціально-політичної ситуації на окупованій території та прилеглих районах, що перебувають під контролем української влади", - йдеться в повідомленні.

За даними СБУ, за кожну поїздку в Україну затриманий отримував 100 тисяч рублів гонорару і 60 тисяч на відрядження.

"Шпигун зізнався, що був завербований спецслужбою ще в 2008 році. Працюючи директором Центру інформаційних технологій Санкт-Петербурзького державного аграрного університету, він інформував куратора щодо екстремістських проявів у студентів-іноземців", - розповіли в прес-службі.

Як зазначається, останнім часом агент ФСБ влаштувався на посаду радника до самопроголошеній міському голові Дебальцеве Афендікова (позивний "Грек").

"Він займався збором інформації соціально-політичного характеру і даних про розкрадання гуманітарної допомоги, що завозиться з Російської Федерації на окуповану територію України", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше СБУ затримала двох інформаторів ДНР.