ua en ru

Донбас лідирує в Україні за кількістю ВІЛ-інфікованих

Донбас лідирує в Україні за кількістю ВІЛ-інфікованих Фото: Донбас лідирує в Україні за кількістю ВІЛ-інфікованих

Шість тисяч хворих - на окупованих територіях, чотири тисячі - на контрольованих Києвом

Донецька область - перша в Україні за кількістю ВІЛ-інфікованих. Про це свідчить офіційна статистика 2013 року, передає Радіо Свобода.

Повідомляється, що від початку російсько-українського збройного конфлікту на Донбасі близько половини з них опинилися на непідконтрольних територіях і втратили можливість отримувати від держави життєво необхідні медикаменти.

"Запаси ліків, які залишилися з мирного часу, закінчуються, частина інфікованих вже в найближчі дні змушені будуть переривати лікування", - повідомляють в об'єднанні "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ".

Подібна ситуація, але в дещо менших масштабах, склалася і в непідконтрольних уряду районах Луганської області.

Разом з тим, за словами керівника об'єднання "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ" Ірини Агеєвої, половина ВІЛ-інфікованих із зони бойових дій змушені переривати лікування і нині ризикують своїм життям та здоров'ям.

"На Донеччині - 20 тисяч інфікованих, з них половина проходила лікування. 6 тисяч живуть на непідконтрольних територіях, а 4 - на контрольованих Києвом. Були маленькі поставки, але вони не вирішують проблеми, і зараз дві тисячі людей переривають лікування вимушено", - зазначила вона.

Зазначимо, згідно з інформацією Міністерство охорони здоров'я, Україна посідає одне з перших місць у Європі за темпами поширення ВІЛ-СНІД, і нині в державі, за підрахунками експертів, близько 500-800 тисяч ВІЛ-інфікованих.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що перша партія ліків для ВІЛ-інфікованих на Донбасі доставлена в Україну.