ua en ru

Долар досяг річного та 8-місячного максимуму

Долар США виріс до річного та 8-місячного максимуму проти японської ієни в ході азіатської сесії в середу. Це відбулося на тлі зростаючих надій на те, що нещодавно обраний прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе і його новий кабінет міністрів візьмуть агресивні заходи по боротьбі з дефляцією і з приборкання зростання ієни.

Вранці пара долар/ієна виросла до максимуму 85,38, самого високого рівня з квітня 2011 року. Станом на 04.50 за Гринвічем пара долар/ієна торгувалася в системі EBS по 85,25 проти 84,79 на закриття торгів у Токіо у вівторок. На думку трейдерів, тепер пара націлюватиметься на 85,53, максимум 2011 року.

Пара євро/ієна також досягла максимуму 112,47, самого високого рівня з серпня 2011 року.

У вівторок ринки США були закриті, а лондонський ринок буде закритий і в середу.

"Абе, схоже, серйозно налаштований на боротьбу з дефляцією і стримування зростання ієни, що надасть подальший тиск на Банк Японії", - сказав Всат Іїдзука, глава підрозділу валютної торгівлі Sumitomo Mitsui Trust Bank.

"У поєднанні з подальшими продажами ієни у зв'язку із зафіксованим в Японії дефіцитом зовнішньої торгівлі, долар, ймовірно, ще більше зміцниться в наступному році на тлі очікувань щодо того, що ФРС відмовиться від м'якої грошово-кредитної політики раніше, ніж Банк Японії", - додав Іїдзука.

Така точка зору була підкріплена виходом раніше в середу протоколів останнього засідання Банку Японії, який відбувся 19-20 листопада. Протоколи вказали на те, що деякі керівники банку вже схиляються до прийняття більш агресивних заходів з пом'якшення грошово-кредитної політики, які посилять вплив на ринкові очікування і валютні курси. Тим не менш, вони прийняли рішення залишити політику без змін.

Один член правління центрального банку запропонував здійснювати політику нульових процентних ставок і програму купівлі активів "без будь-яких часових обмежень", поки не буде досягнутий цільовий рівень інфляції в 1%.

За словами Дзюни Танасе, головного валютного стратега-аналітика JPMorgan у Токіо, то, що спекулятивні інвестори зберігають короткі позиції по ієні, може говорити про те, що учасники ринку як і раніше налаштовані оптимістично щодо переговорів щодо "бюджетного обриву" у США, які були припинені до Різдва. Тим не менш, реальний ризик падіння з цього "обрив" може виявитися не настільки низьким, як вважають учасники ринку.

"Ієна була перепродана, враховуючи те, що не було зафіксовано збільшення різниці між процентними ставками Японії і США", - сказав Танасе. За його словами, новий кабінет міністрів не зробить великого впливу на ринок, проте валютні трейдери будуть пильно стежити за заявами нового міністра фінансів щодо валют. Його виступ відбудеться пізніше в середу.

Пара євро/долар торгувалася по 1,3175 проти 1,3183.

Індекс долара Wall Street Journal, що відслідковує вартість американської валюти проти кошика з інших валют, становив 70,324 проти 70,224 на початку азіатської сесії.

Джерело: Dow Jones