В Doing Business Україна піднялася на 35-е місце по легкості отримання дозволу на будівництво, - Кудрявцев

В Doing Business Україна піднялася на 35-е місце по легкості отримання дозволу на будівництво, - Кудрявцев Забудовники, інвестори та громадяни оцінили зміни у сфері будівництва України (фото - bsu-az.org)

За словами Кудрявцева, в рейтингу Україна випередила США та Фінляндію за показником "Отримання дозволу на будівництво"

У рейтингу Світового банку Doing Business Україна за показником "Отримання дозволу на будівництво" піднялася на 105 пунктів і посіла 35 місце, випередивши США і Фінляндію. Про це заявив голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев.

За його словами, такого результату вдалося досягти завдяки дерегуляції будівельної галузі, реформуванню системи держархбудконтролю та максимальному спрощенню процедур у будівництві.

На зростання рейтингу, як зазначив Кудрявцев, вплинуло прийняття закону України №1817, який є результатом роботи комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства разом з Державною архітектурно-будівельною інспекцією.

"Ініційовані нами зміни у сфері будівництва вже оцінили не тільки забудовники, іноземні інвестори і громадяни в Україні, але й міжнародні експерти Світового банку. За рік Україна піднялася у рейтингу Doing Business по легкості отримання дозволу на будівництво на 105 позицій – з 140-го на 35-е місце. Закон №1817 реально стимулює розвиток малого і середнього бізнесу, а також захищає його від зловживань. За останні місяці на 18% збільшилася реєстрація документів дозвільного характеру на об'єкти незначного класу наслідків", - підкреслив Кудрявцев.

За його словами, прийнятий закон змінив порядок оформлення дозвільних документів на будівництво для всіх учасників будівельного ринку. Зокрема, скасовані категорії складності, а всі об'єкти будівництва розділені на класи наслідків (незначний, середній, значний). Таким чином, нівельовані можливості для маніпуляцій з декларативним принципом, що мали місце раніше.

Будівництво з незначними наслідками (СС1) переведені на більш просту дозвільну форму – повідомлення, а об'єкти з середніми і великими наслідками (СС2 і СС3) тепер можливо будувати тільки за дозволами.

Для створення сприятливого бізнес-клімату з'явилися чіткі межі і критерії проведення перевірок різних за степенем ризику об'єктів. СС3 - не частіше, ніж раз на два роки; СС2 - не частіше, ніж раз на три роки; СС1 - не частіше, ніж раз на п'ять років.

"Вважаю, що нашою спільною метою є створення зрозумілих і прозорих механізмів функціонування галузі. Варто зазначити, що реформування дозвільної системи в будівництві дозволить не тільки зменшити кількість незаконних будівництв, але і захистити інвесторів", - зазначив заступник голови комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський.

За його словами, результати рейтингу Doing Business підтверджують, що реформи в будівництві були своєчасними, дієвими і дали очікувані результати.

Крім того, постановою уряду визначено перелік будівельних робіт, що не потребують отримання дозволів на початок їх виконання і не підлягають прийняттю в експлуатацію.

Ще один крок на зустріч бізнесу - доступність дозвільних процедур онлайн. Громадяни і бізнес-структури можуть легко почати і завершити будівництво об'єктів з незначними класами наслідків через електронні сервіси. Фактором стрімкого підйому в рейтингу став також процес децентралізації системи держархбудконтролю та передача повноважень місцевому самоврядуванню.

Всього в опублікованому 31 жовтня 2017 року Світовим банком рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business-2018, Україна посіла 76 місце серед 190 країн світу.