ua en ru

Доходи ОТГ в Запорізькій області зросли у 3-6 разів, - Бриль

Доходи ОТГ в Запорізькій області зросли у 3-6 разів, - Бриль Фото: Костянтин Бриль

Голова Запорізької ОДА розповів про результати децентралізації

Доходи об’єднаних територіальних громад Запорізької області за минулий рік зросли в 3-6 раз, що засвідчує успіх реформи децентралізації. Про це заявив голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль в ефірі телеканалу "112-Україна".

"У Запорізькій області перші 6 громад у 2015 році виявили бажання об'єднатися. На сьогоднішній день це добровільне об'єднання громад. Це закладено у суть реформи (децентралізації, - ред..)… На прикладі цих 6 громад ми побачили перший ефект фінансової спроможності. На початку 2016 року у деяких громад фінансові показники, які були до об'єднання, і ті, які були на кінець року, показували в 3-4, а в деяких і в 6 разів більші надходження", - заявив він.

За його словами, громади отримують також підтримку з державного та обласного бюджетів. Крім того, в Запорізькій області за підтримки ОДА, а також Агенції регіонального розвитку та Інженерної палати ведеться робота щодо створення інвестиційних паспортів для громад.

Бриль також наголосив, що ініціатива прем’єра Володимира Гройсмана щодо передачі ОТГ повноважень розпоряджатись землями поза межами населених пунктів стане дієвим стимулом для розвитку громад.

"В законодавчих змінах заплановано, що ці повноваження будуть передані до ОТГ. Це буде дуже важливим фактором для подальшого об'єднання. І передасть важіль вирішення проблеми територіальним громадам на місця. Адже для багатьох громад основним пунктом доходів є плата за землю", - наголосив голова облдержадміністрації.

Загалом на сьогодні в Запорізькій області 38 ОТГ. В 24 з них вже пройшли вибори, до кінця року вибори відбудуться у 12 громадах, ще 2 очікують рішення ЦВК на їх проведення у 2018 році.