ua en ru

Видобуток нафти в Росії вийде на пік у найближчі роки, після чого зростання припиниться, - Fitch

Обсяги видобутку нафти в Росії досягнуть свого піку в найближчі кілька років, після чого буде потрібно багато зусиль для підтримання досягнутих обсягів виробництва, сказано в опублікованому сьогодні огляді рейтингового агентства Fitch Ratings.

У 2012 р. Росія встановила черговий рекорд з видобутку нафти в пострадянський період, однак протягом наступних років знадобиться значний обсяг нових геологорозвідувальних робіт (особливо на континентальному шельфі), щоб зростання виробництва міг продовжуватися, відзначає Fitch.

Виробничі успіхи, досягнуті Росією в нафтовому секторі за останнє десятиріччя, були головним чином пов'язані з інтенсивним застосуванням нових технологій, зокрема, для горизонтального буріння та гідравлічного розриву пласта на зрілих родовищах Західного Сибіру. Крім того, були успішно введені в експлуатацію ряд нових виробничих районів, включаючи Ванкорського родовища "Роснєфті" в Східному Сибіру, введене в промислову експлуатацію в 2009 р.

Читайте також: Ціни на крупнооптовому ринку нафтопродуктів України 22 січня виросли

Однак, на думку Fitch, до теперішнього часу потенціал застосування нових технологій на існуючих російських родовищах здебільшого вичерпаний. "Наявні зрілі родовища швидко виснажуються, і російські нафтові компанії змушені інвестувати мільярди доларів, щоб впоратися з падаючої видобутком на цих родовищах. В той же час нові родовища розташовуються у віддалених і важкодоступних місцях, вимагаючи великих капіталовкладень", - говориться в огляді Fitch.

Fitch вважає, що додаткові інвестиції у виробництво нафти в Східному Сибіру будуть можливі, якщо тільки ціни на нафту будуть залишатися вище 100 дол./бар., а російський уряд буде надавати компаніям податкові пільги.