ua en ru

Для України питання ЧФ РФ пов'язане з критичною ситуацією з бюджетом і недопущенням дефолту, - політолог.

Для України питання щодо подальшого перебування ЧФ Росії в нашій країні - швидше питання доброї волі у зв'язку з критичною ситуацією з бюджетом, недопущенням дефолту, який був закладений рішеннями і діями влади в 2008-2009 рр., і мінімізацією фінансової статті. Таку думку висловив РБК Україна директор Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв.

«Дуже висока була ціна питання. Думаю, з цим була пов'язана готовність української сторони щодо продовження перебування ЧФ РФ в Україні», - відзначив А.Єрмолаєв. - Рішення складне, враховуючи гостроту політичної дискусії навколо ЧФ».

За його словами, є кілька моментів, які потрібно враховувати в рішенні даного питання.

«По-перше, Україна має намір реалізовувати позаблокову політику, - сказав політолог. - В зв'язку з цим можлива різноманітна співпраця з країнами, у тому числі і РФ, по-друге, потрібно враховувати, що продовження перебування ЧФ РФ було певною умовою російської сторони в переговорах по газу. Україна багато що втратила за останні два роки в економіці і бюджеті. Йде пошук формули, який мінімізує ризик 2010 р.».

На думку А.Єрмолаєва, фінансові формули дозволять Україні в перспективі говорити про гідну орендну плату за перебування ЧФ РФ. Що стосується подальшої долі угоди з ЧФ РФ, то, на думку політолога, вона «пройде» в парламенті.