ua en ru

Для звернення до Стокгольмського арбітражу з позовом до "Газпрому" немає формальних підстав, - віце-прем’єр-міністр

На сьогоднішній день в України відсутні формальні підстави для того, щоб звернутися до Стокгольмського арбітражу з позовом до "Газпрому" щодо розірвання газових контрактів уряду Юлії Тимошенко. Про це в інтерв'ю "Дзеркало тижня. Україна" повідомив віце-прем'єр-міністр, керівник робочої групи зі співробітництва з МС Юрій Бойко.

"Тому що ті дикі пункти, на підставі яких можна було піти до суду, були прибрані, коли підписувалися харківські угоди. Я маю на увазі штрафи. А от пункти, які стосуються ціни: сьогодні ціна у нас на кордоні 406 дол., така ж ціна, або трохи вище, сьогодні на кордоні з Угорщиною, Словаччиною, Польщею і т.д. Так от, якби ціна була на 100 дол. більше (тобто без харківської знижки), то ми б пішли до суду. А так як у нас зіставні ціни, тому немає аргументів", - пояснив Бойко.

Також віце-прем'єр розповів про штрафи, які спочатку були закладені в документі.

"Там взагалі був унікальний пункт, що не зрозумілий ні для жодної компанії. Про те, що якщо ми беремо менше, при відхиленні закупівлі більш ніж на 4% від місячного обсягу - штраф 150% від суми недобору влітку і 300% взимку. Взагалі безпрецедентна річ, яку ніколи ніде не прописували", - зазначив Бойко.

Читайте також: МС поки не розробив механізм для надання Україні статусу спостерігача, - віце-прем'єр