ua en ru

Для боротьби з епідемією туберкульозу в країні фонд "Розвиток України" отримує грант на 95 млн доларів

В Україні від 1995 року поширення туберкульозу набуло характеру епідемії, щогодини в нашій країні захворює 4 людини, і кожної години один хворий помирає від туберкульозу. Нині фінансування боротьби з туберкульозом вкрай недостатнє і становить до 40% від необхідного. Такі дані навела напередодні Тетяна Бахтєєва, голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я, на прес-конференції з приводу підписання в п'ятницю грантової угоди на суму близько 95 млн дол. між фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» та Глобальним фондом з боротьби з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та малярією.

За твердженням Т.Бахтєєвої, «третина населення планети інфікована бактерією туберкульозу, щосекунди туберкульозом заражається одна людина, кожні 20 секунд один хворий помирає». Завдяки грантові Глобального фонду з боротьби з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та малярією для фонду Ріната Ахметова Україна отримає необхідне фінансування для підвищення рівня виліковності туберкульозу до світових стандартів, вважає голова Комітету ВР з питань охорони здоров'я. За її словами, «активна участь фонду сприятиме тому, щоб кожну копійку було витрачено ефективно і раціонально».

Основний одержувач гранту - фонд «Розвиток України» - від 2007 року реалізує проект «Зупинімо туберкульоз». Субреципієнтами гранту визначено Центр з контролю за туберкульозом при Міністерстві охорони здоров'я України, Державний департамент з питань виконання покарань, Міжнародний благодійний фонд «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні», представництво міжнародної організації РАТН, Товариство Червоного Хреста в Україні.

Андреас Тамберг, менеджер Глобального фонду з боротьби з ВІЛ/СНІД, туберкульозом та малярією, на прес-конференції наголосив, що «туберкульоз - соціальна хвороба, і в міру розвитку економіки соціальні хвороби відходять - люди починають нормально харчуватися, зміцнюється імунна система. На тлі економічних проблем захворюванн, подібні до туберкульозу, стають дуже важкими як для країни, так і для індивідуума, для його родини. Цю угоду підписано в інтересах і Європи, і всього світу. Щоб люди в Україні не виходили з ладу через хворобу, яку можна вилікувати».

За словами учасників прес-конференції, за п'ять років рівень виліковності туберкульозу в Україні досягне світових стандартів - 80% порівняно з нинішніми 60%. Грант буде спрямовано на поліпшення діагностики та лікування, систему моніторингу та оцінки, мобілізацію громадськості, громадянського сектору та людей, які ухвалюють рішення, для подолання епідемії.

Анатолій Заболотний, директор фонду Р.Ахметова «Розвиток України», заявив, що «гроші отримала країна. Грант спроможний вплинути на ситуацію з туберкульозом в Україні. Ми почнемо проект від 1-го січня 2011 року. Протягом першого року буде закуплено все необхідне обладнання, оптимізовано лабораторну мережу, покращено виявлення, схвалено законодавство, навчені фахівці».