ua en ru

Дискусії навколо закону про освіту носять політичний, а не правовий характер, - Парубій

Дискусії навколо закону про освіту носять політичний, а не правовий характер, - Парубій Фото: Андрій Парубій (rada.gov.ua)

Спікер сподівається, що після аналізу Венеціанською комісією закон про освіту залишиться у тому вигляді, у якому був ухвалений ВР

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що дискусії навколо закону про освіту носять політичний, а не правовий характер. Про це повідомляє прес-служба Апарату Ради.

"Андрій Парубій переконаний, що дискусії навколо закону "Про освіту", зокрема статті сьомої про мову навчання, викликані більш політичними, аніж правовими підставами, й наполягає на тому, щоб документ залишався у тому вигляді, в якому був проголосований парламентом", - сказано у повідомленні.

Так, спікер висловив сподівання, що після аналізу Венеціанською комісією закон про освіту, у тому числі й стаття 7, залишиться в тому вигляді, у якому був ухвалений ВР.

Він нагадав, що стаття 7 закону "Про освіту" передбачає, що мовою навчання в українських навчальних закладах є державна мова, але водночас забезпечується вивчення рідної мови національними машинами, корінними народами, які проживають на території України, у початковій школі.

Голова парламенту наголосив, що вивчення української мови всіма громадянами України є вкрай принциповим і важливим питанням, тому що торкається і питання національної безпеки та необхідності діяти злагоджено в умовах російської агресії.

"Для нас це важливо, тому що це питання і українського майбутнього - не може такого бути, щоб громадяни не володіли мовою держави. Водночас не можемо і допустити дискримінації національних меншин", - сказав спікер.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що освітня реформа розширить можливості для національних меншин.