ua en ru

Чинна влада видає законопроекти попередників за новаторські, - Медведчук

Популізмом, корумпованістю і непрофесіоналізмом охарактеризував діяльність нинішньої української влади лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук у своєму блозі на сайті руху.

На думку Медведчука, замість того, щоб приступити до перетворень, представники чинної влади використовують напрацьовані попередниками законопроекти, видаючи їх за новаторські, прогресивні і вкрай необхідні для країни.

В підтвердження своїх слів, лідер "Українського вибору" повідомляє, що "днями Світовий банк знову (четвертий (!) раз за рік) погіршив прогноз падіння українського ВВП в 2014 році - з 5% до 8%. Інфляція, на думку експертів, складе 19%. Директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Чімяо Фан переконаний, що тільки проведення реформ могло б врятувати Україну і залучити життєво необхідні для порятунку української економіки іноземні інвестиції. Він вважає, що іноземні інвестори не будуть вкладати гроші в український аграрний сектор, поки в країні процвітає корупція, а малий і середній бізнес вкрай зарегульовані".

Медведчук також відзначив, що "проводити внутрішні реформи закликали київську владу і в Парламентській асамблеї Ради Європи. Голова моніторингового комітету ПАРЄ Штефан Шеннах назвав основними проблемами в Україні "недостатню чіткість у функціонуванні державних установ", корупцію і боротьбу між олігархічними кланами".

У своєму повідомленні, лідер громадського руху нагадав і про те, що всі рекомендації, озвучені Світовим банком, ПАРЄ і МВФ, практично слово в слово повторюють обіцянки представників нинішньої влади, дані народу на Майдані. В лютому 2014 р. вони запевняли, що євроінтеграційний курс і кредити МВФ стануть запорукою реформ і європейського рівня життя для українських громадян. Через сім місяців можемо констатувати: Угоду про асоціацію з Євросоюзом підписана, кредитів взято понад міру, але... країна ні на йоту не наблизився до обіцяних реформ, не підвищилося і добробут громадян. Більше того, результатом діяльності євроінтеграторів стало катастрофічне зубожіння українців".

На думку Медведчука, особлива тема - боротьба з корупцією. "Чиновники вирішили жити за принципом "не можеш знешкодити - очоль" - і стали використовувати тіньові схеми в інтересах... спонсорів своїх політичних сил", - пише лідер "Українського вибору".

"Старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки Петерсона і експерт по Східній Європі і Росії Андерс Аслунд у своїй статті для Journal of Democracy пише, що "від масштабів хабарництва в Україні... захоплює дух", і називає корупцію "старим внутрішнім ворогом" країни", - цитує слова експерта Медведчук.

На його думку, важко не погодитися з експертом, "особливо після того, як великі закордонні інвестори відкрито звинуватили високопоставлених чиновників в продажі прохідних місць у партійних списках на майбутніх парламентських виборах, рейдерських захопленнях, посилення податкового тиску".

"Імовірно, українським політикам і чиновникам настав час зрозуміти, що терпіння народу і світової громадськості не безмежне, і зробити відповідні висновки. Поки новий Майдан не провів "сміттєву люстрацію" і не викинув цих чиновників - горе-реформаторів і політиків-популістів на звалище історії", - підсумував лідер "Українського вибору".