ua en ru

ВР має намір схвалити створення служби пробації

Народні депутати підтримали у першому читанні проект закону 1197-1 "Про службу пробації". За відповідне рішення проголосували 231 депутат, проти 79, утрималися 5 депутатів.

Законопроектом пропонується визначити правові основи організації та діяльності служби пробації, її завдання, функції та повноваження, основні засади соціальної та виховної роботи з особами, які вчинили злочини невеликої та середньої тяжкості, та здійснення нагляду за ними.

Проектом, зокрема, пропонується запровадити три види пробації - досудову, наглядову та пенітенціарну.

Документом також передбачається розширити перелік обов'язків, які покладає суд на особу, звільнену від відбування покарання з випробуванням, а обов'язок нагляду за даними особами покласти на органи пробації. Відповідні зміни пропонується внести до низки статей Кримінального кодексу.

У Кримінально-виконавчому кодексі, законах "Про Державну кримінально-виконавчу службу України" та "Про чисельність Державної кримінально-виконавчої служби України" передбачається також замінити слова "кримінально-виконавча інспекція" на "органи пробації" в різних відмінках.

Разом з тим, депутати не підтримали проект закону про службу пробації 1197, за який проголосувало, за який проголосувало 141.
Також ВР не підтримала законопроект1198 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації кримінального законодавства та організаційно-правових передумов впровадження служби пробації, за який проголосували 37 нардепів, проти - 4, утрималось - 48.