ua en ru

День святого Патріка: Google Doodle зазначає госпраздник Ірландії

День святого Патріка відзначається щорічно 17 березня і є державним святом в Ірландії, який символізує прийняття християнства в країні. Крім цього, торжество офіційно відзначають у Північній Ірландії, на острові Монтсеррат і в канадській провінції Ньюфаундленд і Лабрадор.

День святого Патріка відзначається щорічно 17 березня і є державним святом в Ірландії, яке символізує прийняття християнства в країні.

Крім цього, торжество офіційно відзначають у Північній Ірландії, на острові Монтсеррат і в канадській провінції Ньюфаундленд і Лабрадор.

День Святого Патріка був проголошений християнським святом на початку XVII століття і шанується католицькою церквою, окремими протестанскими церквами, а також деякими громадами православної церкви. Урочистості в день святого Патріка зазвичай включають паради і фестивалі, виконання танців кейлі і носіння зеленої одягу або трилисників. Християни в цей день також відвідують церковні служби.

День святого Патріка: Google Doodle зазначає госпраздник Ірландії

Святий Патрік - християнський святий і покровитель Ірландії. Про ранній період життя Патріка збереглося дуже мало відомостей. Про життя святого Патріка відомо з його власного твору - "Сповіді" (Confessio). Точний час і місце народження святого невідомі, мабуть, він народився IV столітті в римській Британії. У віці шістнадцяти років Патрік був викрадений ірландськими розбійниками і доставлений в Ірландію в якості раба. За роки рабства Патрік знайшов віру в Бога.

Через шість років він, нарешті, зважився на втечу. Йому вдалося потрапити на корабель і дістатися на ньому в Галлію. Одного разу Патрік побачив сон, в якому Бог велів йому повернутися в те місце, звідки він утік. Так Патрік знову прибув до Ірландії в 432 році, але вже як проповідник християнства. З цього моменту починається його місіонерська діяльність. Про даному періоду життя святого Патріка було складено безліч легенд. Вважається, що він хрестив сотні тисяч людей і заснував в Ірландії кілька сот церков.

Святого Патріка шанують саме 17 березня, оскільки цей день вважається днем його смерті.

Згідно з переказами, святий Патрік під час проповіді про Святу Трійцю зірвав зростаючий під ногами конюшина і, високо піднявши трилисник над головою, наочно показав ірландцям, як Бог отець, Ісус Христос і святий Дух становлять єдність. З тих пір три зелених листка конюшини стали ірландським символом Святої Трійці, а зелений колір трилисника - кольором всієї нації.

Саме тому зелені одягу в День святого Патріка - це символ Святої Трійці.