ua en ru

У справі про вбивство Нємцова призначена лінгвістична експертиза

У справі про вбивство російського опозиціонера Бориса Нємцова призначена лінгвістична експертиза, яка повинна встановити, містилися чи ні отриманої кореспонденції погрози вбивством. Таким чином, слідство намагається знайти причину злочину, яке поки розслідується як невмотивоване вбивство, передає "Коммерсантъ".

Як пояснило близьке до слідства джерело, електронне листування Бориса Нємцова виявилася досить великим, тому співробітникам СКР потрібен час, щоб простудіювати тексти повідомлень, що надійшли, і вибрати з них підозрілі. Прямих погроз, на думку співрозмовника видання, політику безпосередньо перед його вбивством не надходило, однак деякі кореспонденти пана Нємцова, як випливає з їхніх послань, брали громадську і політичну діяльність опозиціонера "занадто близько до серця". Висловлювання цих людей - як відомих слідству, так і прихованих під псевдонімами - на адресу пана Нємцова іноді носили занадто емоційний характер і виходили далеко "за рамки пристойності".

З урахуванням цих обставин наслідок призначив лінгвістичну експертизу надійшла на адресу політика кореспонденції. Фахівцям належить вивчити зафіксовані в текстах повідомлень "продукти мовленнєвої діяльності" опонентів пана Нємцова і відповісти на головне питання слідства: не містить те чи інше висловлювання погрозу вбивством або заподіянням тілесних ушкоджень.

Відзначається, що, призначаючи експертизу, наслідок, можна сказати, відкинуло висловлену раніше версію про те, що п'ятеро обвинувачених чеченців на чолі з колишнім офіцером внутрішніх військ МВС Зауром Дадаєвим, могли скоїти вбивство пана Нємцова у зв'язку з виниклою в них неприязню до політику після його висловлювань про трагедію в редакції Charlie Hebdo. Ніхто з обвинувачених у листуванні з жертвою не складався, а більшість навіть не знало про існування політика. Та й взагалі, як стверджують адвокати заарештованих, ні один з чеченців не був релігійним фанатиком - молоді люди вели цілком світський спосіб життя, у трьох були подруги-москвички.

Слідство вважає, що обвинувачені пішли на злочин не за переконаннями, а були найняті невідомим замовником через кількох посередників, пообіцяли їм 5 млн руб. При цьому бажати смерті пана Нємцова, як показало його електронне листування, могли не тільки войовничі ісламісти, але і знайомі йому люди - в першу чергу ті, яких обурило перетворення колишнього політика-державника в опозиціонера.

Адвокат Вадим Прохоров, який представляє інтереси сім'ї Бориса Нємцова, вважає призначення лінгвістичної та інших експертиз по справі необхідним, назвавши їх "аксіомою будь-якого об'єктивного розслідування". Однак при цьому, на думку адвоката, якщо слідство хоче отримати "дійсно достовірну картину того, що сталося, то необхідно також розслідувати напади "на Бориса, які були в останні кілька років". Так, зазначив пан Прохоров, в 2009 році під час кампанії з виборів мера Сочі пана Нємцова хлюпнули в обличчя розчином нашатирного спирту. Кілька років тому на машину опозиціонера невідомі скинули унітаз, а потім виклали запис події в інтернеті. А в липні 2014 року пан Нємцов отримав свою особисту пошту в Facebook повідомлення "Шакал, заб'ю тебе", "Зловлю, молотком голову відіб'ю, гнида". Загрози надійшли з аккаунта користувача Дмитра Філіппова, і пан Нємцов пов'язував їх поява зі своєю позицією по Україні. Він звертався з цього приводу до голови слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна, однак перевірка його заяви закінчилася безрезультатно. У всякому разі, 3 вересня 2014 року дільничний ярославського відділу поліції "Центральний", що проводив перевірку, виніс постанову про відмову в порушенні кримінальної справи. Своє рішення він, до речі, мотивував відсутністю відповіді на запит, надісланий їм у Facebook для встановлення особи, якій належала сторінка Дмитра Філіппова. На думку адвоката, слідство зобов'язане знайти організаторів цих нападів і погроз, вважаючи, що вони "сформували атмосферу вседозволеності і безкарності", яка в підсумку призвела до вбивства опозиціонера.

Нагадаємо, німецька газета Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung раніше озвучила нову версію вбивства російського політика Бориса Нємцова. Мотивом злочину могло стати співпраця опозиціонера з американськими властями.