ua en ru

Справа Скрипаля: отруйна речовина була в рідкій формі

Справа Скрипаля: отруйна речовина була в рідкій формі Фото: метро отруєння Скрипаля в Солсбері (twitter.com-amandaDnunn)

Загалом в Солсбері визначили дев'ять об'єктів для проведення очищення від хімічних речовин

Токсин, який використали для отруєння колишнього розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, був доставлений в Солсбері (Великобританія) в рідкій формі. Про це повідомили у департаменті охорони навколишнього середовища, передає Sky News.

Основне місце призначення токсину і його найбільше скупчення було виявлено біля будинку Скрипаля. При аналізі зразків, взятих з дому Скрипаля, на дверних ручках були виявлені найвищі концентрації токсичної хімічної речовини, яка має назву "Новачок" і вважається причиною отруєння шпигуна і його дочки.

Також було перевірено солсберійське кладовище, де поховані дружина і син колишнього шпигуна, після чого було вирішено, що фахівці департаменту проведуть очищення цієї ділянки,

Загалом дев'ять об'єктів, три з яких знаходяться в центрі міста, були ідентифіковані департаментом з охорони навколишнього середовища такими, що вимагають деякого рівня спеціальної очистки

"Завдяки докладній інформації, зібраної під час розслідування поліції, і нашому науковому розумінню того, як речовина діє і поширюється, ми змогли класифікувати ймовірний рівень забруднення на кожній ділянці і скласти індивідуальні плани", - повідомили в департаменті.

Відомо, що для очищення від шкідливих хімічних речовин потрібно кілька місяців. На час роботи фахівців доступ мешканців міста до місць, де будуть проводитися відповідні роботи, буде обмежений.

Нагадаємо, раніше організація по забороні хімічної зброї (ОЗХО) підтвердила висновки Британії про отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля і його дочки "Новачком". Також видання The Times з посиланням на британську розвідку повідомляло, що нервовопаралітичне речовина "Новачок", яким отруїли Скрипаля, розробили в лабораторії в закритому місті Шиханы Саратовської області (Російська Федерація).