ua en ru

Делегація НАК "Нафтогаз" 24 листопала роведе в Москві переговори щодо об'ємів постачань газу в 2010 р.

За інформацією «Дзеркала тижня», 24 листопада делегація НАК «Нафтогаз» вилетить до Москви для переговорів про можливе надання компанії кредиту російськими банками, а також про об'єм постачань російського газу наступного року.

Зокрема, планується провести переговори про надання російськими банками кредиту НАК «Нафтогаз». Про можливість подібного кредиту заявив міністр фінансів РФ Кудрін. Переговори ведуться із «Внешэкономбанком России», «Альфа-Банком» і «Газпромбанком». Мова йде про комерційне кредитування і суму від 500 млн до 1 млрд дол.

Крім того, делегація планує погодити обсяг російського газу, який Україна імпортує у 2010 р. За інформацією «Дзеркала тижня», російська сторона дає можливість Україні самій сформулювати заявку на 2010 р. Розрахунок кількості необхідного газу проведе НАК «Нафтогаз», спираючись на дані Міністерства економіки України.

Міністр економіки Богдан Данилишин повідомив «Дзеркалу тижня», що, за підрахунками Мінекономіки, «за дев'ять місяців 2009 року було куплено 16,6 млрд кубометрів газу. До кінця року буде придбано 26 млрд при законтрактованих на цей рік 42 млрд кубометрів. У 2010-му році економіці України потрібні будуть 27-29 млрд кубів імпортного газу».

На цю ж цифру розраховує і голова правління «Нафтогазу» Олег Дубина: «27 млрд плюс право докупити 20 відсотків на випадок, якщо економіка дасть відчутне зростання».

Крім того, делегація планує підписати окремий документ про обсяги купленого Україною імпортного газу у 2009 р. з пунктом про відсутність претензій і штрафних санкцій із боку «Газпрому».

Ще одним пунктом порядку денного майбутніх переговорів стане позиція «Газпрому» як 50-процентного співвласника компанії RosUkrEnergo в Стокгольмському арбітражному суді, де розглядаються позови RosUkrEnergo проти НАК «Нафтогаз».