ua en ru

Дефіцит рахунку поточних операцій Китаю був переглянутий у бік пониження

Вчорашні опубліковані остаточні дані показали, що дефіцит рахунку поточних операцій Китаю в 3-му кварталі був менше, ніж спочатку повідомлялося.

Звіт показав, що значення цього показника було переглянуто у бік зниження до рівня $51,7 млрд, тоді як за попередніми даними, випущеним в жовтні, дефіцит становив $70,8 млрд. Зазначимо, що остаточні дані були представлені Державною адміністрацією. Але, незважаючи на таку позитивну зміну показника, цей дефіцит став вже другим поспіль. Це, швидше за все, може насторожити багатьох інвесторів і викликати короткостроковий відтік капіталу.

У другому кварталі дефіцит рахунку операцій з капіталом становив $41,2 млрд., в той час як профіцит рахунку поточних операцій, $53,7 млрд, що і дозволило зафіксувати невеликий профіцит платіжного балансу.

Економісти і аналітики повідомляють, що є ознаки того, що деякі інвестори на тлі глобального економічного спаду будуть або вже потроху отримують короткострокові кошти з 2-й за величиною економіці світу. Хоча китайські чиновники зменшують ризик відтоку капіталу.

Тим часом Державна адміністрація Китаю також заявляє, що дефіцит рахунку операцій з капіталом був пов'язаний із збільшенням доларових депозитів, які належать китайським фірмам, або великими закупівлями долара для своїх вихідних інвестицій. Такі тенденції були зумовлені короткою амортизацією юаня в кінці минулого року і до кінця липня. Хоча з того часу юань зміг відновитися, так як в широкому сенсі долар ослаб і з'явилися ознаки того, що економіка Китаю може стабілізуватися.

Також сьогодні стало відомо, що позитивне сальдо поточного рахунку китайського платіжного балансу в 3-м кварталі склала $70,8 млрд, що трохи вище, ніж попереднє читання на рівні $70,6 млрд. Зауважимо, що за перші 9 місяців профіцит поточного рахунку Китаю склав 148 млрд. дол., а сальдо його капіталу та фінансового рахунку було на позначці $36,8 млрд.

За матеріалами компанії TeleTRADE