ua en ru

Дефіцит пенсійної системи Китаю в 2013 р. досягне 2,9 трлн дол., - дослідження

Дефіцит пенсійної системи Китаю стрімко збільшується: у 2013 році він досягне 2,9 трлн дол., а ще через 20 років - 10,9 трлн дол., що буде еквівалентно 40% ВВП країни, пише гонконгська South China Morning Post. На початку листопада в Китаї до влади прийде "п'яте покоління" партійних керівників, і одним з першочергових завдань нових лідерів стане проведення непопулярної, але життєво необхідної пенсійної реформи.

Спочатку пенсії в КНР отримували тільки чиновники і працівники держкомпаній, але в міру ринкових реформ система охопила міських жителів, які працюють у приватному секторі. У 2007 році на пенсійні виплати могли розраховувати лише 30% китайців (решту за традицією годували діти). Проте, зіткнувшись з наслідками політики обмеження народжуваності, влада КНР в 2009 році форсувала введення пенсій і для жителів сільської місцевості. Зараз пенсійна система охоплює 55% населення - 664 млн осіб.

Системи нарахування відрізняються в Китаї в залежності від того, чи живе людина в місті або сільській місцевості, а також від того, чи працює вона на державу або на приватну компанію. Мінімальна пенсія в сільській місцевості - 55 юанів (близько 9 дол.), або 10% від середньомісячного доходу китайських селян в 2011 році. У містах середня пенсія складає вже 1,5 тис. юанів (242 дол.). Всі відрахування за бюджетників робить держава, причому їх пенсії прив'язані до зарплати в держсекторі, яка росте швидше інфляції. У приватному секторі співробітники направляють у пенсійні фонди 8% від зарплати, ще 3% додає роботодавець, а індексація обмежена рівнем зростання цін.

На думку експертів, Китай - країна, що розвивається, з відповідним рівнем доходів, але при цьому має багато пенсійних проблем, характерних для розвинених країн. Швидкий розвиток економіки і обмеження народжуваності з 70-х років минулого століття призвели до того, що Китай стає швидко старіючим суспільством. Цей шлях, який зайняв на Заході більше століття, країна пройшла всього за 40 років. Вже зараз у Китаї 123 млн громадян старше 65 років. За даними ОЕСР, на покриття дефіциту пенсійної системи КНР витрачає 40% доходів бюджету, а сільські пенсії більш ніж на 60% формуються з держсубсидій. Практика інвестування пенсійних відрахувань вкрай консервативна: гроші на пенсії селянам, наприклад, можна лише покласти на річний депозит у банку з украй низькою прибутковістю.

До 2050 року в Китаї буде вже 480 млн літніх громадян, а співвідношення працездатного населення та пенсіонерів в 2035 році скоротиться до 2:1. У 2010 році дефіцит пенсійного в КНР дорівнював 2,6 трлн дол., у 2013 року він зросте до 2,9 трлн дол., а через 20 років - до 10,9 трлн дол. (40% ВВП), свідчить дослідження Bank of China і Deutsche Bank. За розрахунками аналітиків, щоб уникнути "неймовірного тиску на бюджет", владі КНР доведеться направляти на покриття дефіциту пенсійної системи 80% дивідендів публічних держкомпаній. "Швидке старіння населення Китаю рано чи пізно стане серйозною проблемою країни: не тільки для бюджету, але і для всієї економіки", - підтвердив економіст Capital Economics Ван Цинвэй.

Експерти вважають пенсійну реформу однією з головних завдань для нового керівництва КНР. "Це дуже важлива проблема для наступного покоління китайських лідерів, причому часу на те, щоб взятися за її рішення, трохи", - цитує Reuters професора пекінського Renmin University Чжао Сицзюня. Надійна пенсійна система допомогла б вирішити Китаю і ряд економічних проблем: якщо б громадяни були впевнені у влаштованій старості, то вони стали б витрачати більше вже зараз. Це сприяло б перекладу зростання ВВП з інвестицій на споживання і підтримало б світову економіку.

Швидше за все, Китаю доведеться піти шляхом непопулярних на Заході реформ. Цього літа влада обережно заговорила про підвищення пенсійного віку. В даний час чоловіки можуть піти на пенсію у 60 років, жінки, які працюють у сфері адміністративної, - в 55 років, а жінки, які займаються фізичною працею, - в 50 років. З урахуванням того, що тривалість життя зросла майже до 75 років для китайців і до 73 років для китаянок, Міністерство праці і соціального забезпечення КНР запропонувало починаючи з 2016 року почати підвищувати пенсійний вік, щоб до 2045 року вийти на єдиний для всіх кордон в 65 років. Проте розмови на цю тему припинилися після того, як опитування газети people's Daily показало, що 93% з 450 тис. респондентів виступають проти будь-яких змін пенсійного віку. Допустити невдоволення суспільства напередодні листопадового з'їзду компартії влада не зважилася, проте їй доведеться повернутися до цього питання.
"Подальша реформа існуючої пенсійної системи необхідна, і підвищення пенсійного віку - розумний крок, враховуючи, що здоров'я і тривалість життя громадян поліпшується", - упевнений Ван Цинвэй.

Читайте також: Темпи зростання ВВП Китаю в 2012 р. сповільняться до 7,5%, - S&P