ua en ru

Д.Фірташ може повернути втрачений весною 2009 р. контроль над угорським газотрейдером Emfesz.

Підприємець Дмитро Фірташ може повернути втрачений весною контроль над угорським газотрейдером Emfesz, повідомляє «Коммерсант-Україна» . Центральний суд Будапешта фактично анулював операцію про продаж Emfesz швейцарською Rosgas за 1 дол. Тепер на вимогу суду можуть бути розкриті бенефіціари Rosgas.

Економічна колегія Центрального суду Будапешта за позовом фірми Mabofi Holdings Ltd вчора визнала недійсним рішення Угорського енергетичного офісу (УЕО) від 29 квітня 2009 р. про затвердження операції про придбання Rosgas 100% власності у фірмі Emfesz KMT. Про це йдеться в повідомленні суду. У обґрунтуванні свого рішення суд заявив, що УЕО порушив юридичні норми, оскільки не запитав необхідні для ухвалення рішення згідно із законом "довіреність від продавця на ім'я підписав операцію, що уповноважує його передавати частку власності, а також документи, підтверджуючі відносини власності, і схему управління Rosgas". Суд ухвалив рішення, щоб УЕО повторно розглянув операцію продажу активу з урахуванням вищевикладеного. Відразу ж за підсумками розгляду справи Реєстраційний суд Будапешта ухвалив рішення про виключення Rosgas з реєстру акціонерів Emfesz.

Компанія Emfesz була зареєстрована у вересні 2003 р. із статутним капіталом 2,5 млн дол. Реалізує 3,5 млрд куб.м газу на внутрішньому ринку Угорщини. Ринкова вартість оцінюється в 800 млн дол.

До весни 2009 р. Emfesz належала компанії Mabofi, підконтрольною Д.Фірташу. У квітні, після того, як RosUkrEnergo за рішенням "Газпрому" позбулася російського газу і перестала бути його постачальником до України, Угорщини і Польщі, глава Emfesz - юрист Іштван Гоці - провів операцію з продажу компанії швейцарською Rosgas за 1 дол. На початку травня УЕО зареєстрував операцію. Після цього Mabofi, представники якої стверджували, що операція проведена незаконно, подала до будапештського суду першої інстанції вимогу про її розірвання. 22 червня суд відмовив Mabofi, але вчора суд другої інстанції підтримав її вимоги. Бенефіціари Rosgas ніколи не розкривалися. Джерело на угорському газовому ринку стверджує, що серед них є "Газпром". За версією іншого співбесідника, Rosgas підконтрольний угорській нафтогазовій компанії MOL.

Через Emfesz в останні три роки реалізовувалося 3-3,5 млрд з 15 млрд куб.м газу, споживаного Угорщиною в рік. Міжурядова російський-угорська комісія під керівництвом першого віце-прем'єра РФ Віктора Зубкова в листопаді 2009 р. розглянула питання про додаткові постачання газу в 2010 р. і відклала його до з'ясування, чи зможе Emfesz продовжувати постачання.