ua en ru

Щоб заявлені владою реформи були ефективними, потрібно провести макроекономічний аудит, - В.Литвицький.

Розробка програми реформ, про яку заявив Президент України Віктор Янукович, вимагає проведення макроекономічного аудиту. Про це РБК-Україна повідомив керівник групи радників голови НБУ, Валерій Литвицький.

«Я підтримую заявлений владою курс на реформи. 60 днів, про які було сказано - це, безумовно, гарний намір. Проте - вже помітний ризик політизації цього процесу. Щоб цього не було, і щоб розробка і реалізація реформ були технологічними, - ми повинні спершу зрозуміти, в якій точці кризи ми знаходимося ", - відзначив В.Литвицький.

А зробити це, за словами головного експерта НБУ, можна буде не раніше кінця квітня 2010 р. «Сьогодні у нас немає достатньої інформації, щоб зрозуміти, куди рухається Україна і світ. Дані по інфляції є за два перші місяці, але немає остаточного розуміння, яка цінова тенденція чекає нас найближчим часом. Потрібно почекати даних щодо інфляції за березень. За динамікою ВВП цього року, у нас взагалі немає інформації - дані за 1 кв. 2010 р. ми побачимо тільки в 20-х числах квітня 2010 р.», - пояснив В. Литвицький.

Також, як відзначив В.Литвицький, не раніше квітня-травня будуть опубліковані дані, які покажуть повну картину світових ринків. «Ми залежимо від руху світових ринків, значить, щоб розробляти конкретні заходи з реформування української економіки, потрібно розуміти, як скоро ми побачимо відновлення попиту в світі, на яких саме ринках попит буде відновлюватися в першу чергу, і - як це відновлення торкнеться України» , - сказав експерт.

Крім цього, В.Литвицький не виключив, що для підвищення системності та ефективності заявлених реформ, знадобиться повернення до щомісячної публікації даних про ВВП. «Ми повинні отримувати хоча б орієнтовні дані про ВПП по кожному місяцю, це допоможе зрозуміти, як і куди рухається економіка», - пояснив експерт.