ua en ru

Надмірна концентрація повноважень в одному органі призведе до посилення тиску на бізнес, - експерт

Надмірна концентрація повноважень в одному органі призведе до посилення тиску на бізнес. Таку думку висловив РБК-Україна економічний експерт Борис Кушнірук.

"Ідея створення фінансової поліції в структурі Міндоходов взагалі не нова. З такою ідеєю років 15 тому, ще в часи президентства Леоніда Кучми виступав тодішній голова податкової адміністрації Микола Азаров. Хоча сьогодні прем'єр виступає за передачу фінансової поліції МВС", - відзначив експерт

На думку експерта:"Во-первых, подібна фінансова поліція взагалі не може існувати в межах податкової структури. Функції фінансової поліції, якщо таке захочуть створити, мають бути значно ширше за сферу сплати податків і митних зборів. Зараз, наприклад, в суспільства значно більше питань до непрозорої системи державних закупівель, через яку щорік з бюджету крадуться по декілька десятків мільярдів гривень".

"По-друге, надмірна концентрація повноважень в одному органі приведе до створення податкового монстра і загального посилення тиску на бізнес. Як наслідок, бізнес ще більше піде в тінь. Від цього виграє не держава, а ті "силовики", які керуватимуть діяльністю фінансової поліції Міндоходов. Поки будь-який контролюючий орган у нас - це засіб наживи. Тому, якщо вже створювати фінансову поліцію, то це має бути незалежний орган, який займатиметься не тими, хто "заробляє" гроші хай і не без порушень, а тими, хто "краде" на збитках держави. Такий підхід, суспільство хоч би буде готове прийняти", - відзначив Кушнірук.

Рецепт боротьби з економічною злочинністю автор бачить в усуненні причин, які її породжують: "Для цього потрібно спрощувати систему адміністрування податків, використовувати не лише їх фіскальну, але стимулююче і регулюючу функцію, поступово, але цілеспрямовано, зменшувати відрахування до соціальних фондів, робити максимально відкриту і прозору систему державних закупівель".

"Якщо все це не робиться, тоді це рішення лише черговий сон розуму керівництва країни, яке породжує фіскальних мегамонстров, який ні за фактом чого хорошого не дасть ні керівництву країни, ні українському народові, ні тим хто його намагається створити" - робить вивід експерт.