ua en ru

Чистий відтік капіталу з РФ за II півріччя 2014 р. може скласти 20 млрд дол., - Банк Росії

За II півріччя 2014 р. чистий відтік капіталу з Росії може скласти близько 20 млрд дол., а за підсумками року - близько 90 млрд дол.

За II півріччя 2014 р. чистий відтік капіталу з Росії може скласти близько 20 млрд дол., а за підсумками року - близько 90 млрд дол. Такі дані наводяться в опублікованому Банком Росії доповіді про грошово-кредитній політиці.

"Чистий відтік капіталу в II кварталі 2014 року істотно сповільнилося. Та частина відтоку, що не була обумовлена фундаментальними факторами і була пов'язана з сплеском невизначеності в економіці і на фінансових ринках, в основному припала на березень 2014 року. У II кварталі темпи відтоку приватного капіталу різко знизилися, при цьому в червні 2014 року, за оцінкою, був зафіксований невеликий чистий приплив капіталу", - йдеться в документі.

Як наголошується в доповіді, тенденція до уповільнення відтоку капіталу при відсутності додаткових зовнішніх шоків продовжиться, однак з урахуванням введених ЄС і США обмежень на доступ до ринку капіталу труднощі з залученням коштів на міжнародному ринку для російських компаній збережуться.

У той же час у разі погіршення зовнішньоекономічної ситуації існують ризики посилення відтоку капіталу, що призведе до ослаблення рубля і, як наслідок, підвищенню сальдо поточного рахунку платіжного балансу.

У доповіді також наголошується, що за прогнозом Банку Росії, спостерігається зниження цін на нафту і їх прогнозована збереження нижче рівнів попереднього року зумовлять скорочення обсягу експорту товарів у II півріччі 2014 р. щодо відповідного періоду попереднього року. Разом з тим зниження імпорту товарів (у тому числі у зв'язку з введенням ембарго на ввіз продовольства) буде більш значним, що в сукупності зі зменшенням негативного сальдо балансів первинних і вторинних доходів призведе до збільшення позитивного сальдо поточного рахунку до рівня близько 14 млрд дол. (7,3 млрд дол. у відповідному періоді 2013 р.).