ua en ru

Чеченські сепаратисти взяли на себе відповідальність за організацію вибухів в московському метро.

Один з лідерів чеченських сепаратистів Доку Умаров взяв на себе відповідальність за організацію вибухів в московському метро. Про це йдеться в його відеозверненні, опублікованому на одному з сепаратистських сайтів.
Раніше сепаратистське угрупування "Кавказький емірат", що проголосило своєю метою створення шаріатської держави на території Північного Кавказу, заявило, що заперечує причетність до терактів у московському метрополітені. "Ми не здійснювали теракти в Москві й не знаємо, хто це зробив", - заявив агентству Reuters по телефону закордонний представник самопроголошеного "Кавказького емірату" Шамсуддін Батукаєв. Ш.Батукаєв проживає в Стамбулі та діє як представник "Кавказького емірату" за кордоном. Головою "Кавказького емірату" вважається чеченський сепаратист Д.Умаров.
Раніше багато експертів висловили думку, саме Д.Умаров причетний до вибухів в московському метро. Так, експерт Московського центру Карнегі Олексій Малашенко в ефірі телеканалу "РБК" заявив: "Перше, що спадає на думку, що теракти - помста за знищених нещодавно силовиками впливових ісламістських опозиціонерів Саїда Бурятського і Анзора Астемірова. Лідер бойовиків Д.Умаров неодноразово говорив про те , що джихад буде поширений по всій Росії і, очевидно, підтвердив ці слова справою", - сказав О.Малашенко.
Доку Умаров - активний учасник терористичного руху в Чечні, останній президент самопроголошеної Чеченської республіки Ічкерія (2006-2007 рр.). З жовтня 2007р. - Емір віртуальної держави "Кавказький Емірат", визнаної Генпрокуратурою РФ терористичною організацією. В даний час перебуває у федеральному розшуку за звинуваченням у пограбуваннях, вбивствах, викраденнях людей, скоєнні терористичних актів, поширенні закликів до розпалювання міжнаціональної ворожнечі.
Нагадаємо, відразу два вибухи прогриміли вранці в столичному метро. На станції метро "Луб'янка" вибух прогримів в 6:56 за київським часом, на станції "Парк культури" - в 7:39 за київським часом. За попередніми даними, вибух здійснили дві терористки-смертниці в момент, коли вагони знаходилися біля перону станцій. В результаті терактів загинули 39 людей.