ua en ru

Колишній Президент Ізраїлю М.Кацав засуджений на 7 років позбавлення волі за згвалтування (доповнення)

Экс-Президент Ізраїлю Моше Кацав визнаний винним у справі про злочини сексуального характеру і засуджений на сім років позбавлення волі, передає РБК із засланням на Associated Press.
У грудні 2010 р. окружний суд оголосив колишнього главу держави винним в згвалтуванні колишньої співробітниці в 1998 р., а також сексуальних домаганнях відносно ще двох жінок, які працювали з ним впродовж 2000-2007 рр. Крім того, М.Кацав був також визнаний винним за спробу домовитися з однією з позивальниць.
Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху назвав це рішення суду "сумним днем для Ізраїлю і його жителів", відзначивши при цьому, що "всі рівні перед законом".
Сам М.Кацав відкидає звинувачення в свою адресу.
Нагадаємо, що колишня співробітниця канцелярії М.Кацава звинуватила його в сексуальних домаганнях на початку липня 2006 р. Перебуваючи на той момент Президентом Ізраїлю, М.Кацав відкидав всі звинувачення і говорив, що став об'єктом наклепницької кампанії. Пізніше М.Кацав заявив, що готовий скласти повноваження, якщо прокуратура все ж вирішиться висунути йому офіційні звинувачення. Проте на початку 2007 р., коли на адресу М.Кацава все ж були висунуті звинувачення, глава ізраїльської держави заявив, що не має наміру подавати у відставку і просить парламент зняти з нього повноваження лише на якийсь час, необхідне для "доказу невинності". У червні 2007 р. М.Кацав, уклавши угоду з правосуддям, визнав свою провину в сексуальних домаганнях, але добився зняття звинувачень в зґвалтуванні. Це дозволяло уникнути главі держави тюремного ув'язнення, проте він повинен був виплатити грошову компенсації позивальницям і піти у відставку. Президент склав з себе повноваження 1 липня 2007 р. - за тиждень до їх завершення, згідно конституції країни. Але вже в квітні 2008 р. М.Кацав відмовився від судової угоди і заявив про свою невинність і намір відновити репутацію.