ua en ru

Колишній диктатор Аргентини Відела, засуджений до довічного ув'язнення, зізнався у 8 тис. вбивств

Колишній диктатор Аргентини Хорхе Відела, засуджений до довічного ув'язнення, вперше зізнався в тисячах вбивств, передає з посиланням на місцеві ЗМІ N-TV. Під час його правління в період 1976-1983 рр. збройні сили країни вбили 8 тис. чоловік, визнав екс-генерал. За його словами, тіла убитих ховалися або знищувалися, щоб уникнути протестів як всередині Аргентини, так і за її межами.

"Ми повинні були усунути велику кількість людей", - сказав, перебуваючи в тюремній камері, Відела в інтерв'ю аргентинським ЗМІ. Перші списки осіб, що підлягають арешту, були складені ще за два місяці до військового державного перевороту, в нього були включені підприємці, профспілкові діячі, політики та професори. Остаточна доля заарештованих опозиціонерів вирішувалася на робочій групі під керівництвом самого диктатора.

Генерал і головнокомандуючий сухопутними військами Відела став Президентом Аргентини в березні 1976 р. в результаті перевороту, коли була повалена Президент Ісабель Перон, вдова попереднього президента Хуана Перона. За різними оцінками, в роки правління військової хунти пропало без вісті від 8 тис. 960 (офіційна статистика хунти) до 30 тис. осіб (оцінки правозахисних організацій). "Ескадрони смерті" ночами викрадали дисидентів або людей, підозрюваних в опозиційній діяльності, потім їх катували і вбивали. Є свідчення, що солдати, зокрема, живцем скидали людей з вертольотів і заливали бетоном жінок і підлітків. Ворогами диктаторського режиму вважалися як ліві, так і праві консерватори.

У 1985 р. аргентинський суд засудив Віделу до довічного ув'язнення за порушення прав людини в роки його правління, проте в 1990 р. Президент Аргентини Карлос Менем помилував екс-диктатора. У вересні 2006 р. помилування, надане екс-президентові в 1990 р., було оголошено неконституційним і скасовано. 30 жовтня 2008 р. Відела був знову арештований і відправлений у військову в'язницю. У грудні 2010 р. аргентинський суд удруге засудив Віделу до довічного ув'язнення за обвинуваченням в організації вбивства 31 політичного ув'язненого.