ua en ru

Бюджетний обрив: деривативное цунамі і доларовий міхур

"Бюджетний обрив" це ще одне ошуканство, створене для зсуву уваги політиків, ЗМІ та громадськості з великих проблем на малі.

"Бюджетний обрив" це автоматичне скорочення витрат і збільшення податків для скорочення дефіциту на незначну суму протягом десяти років, у разі, якщо Конгрес сам не зробить ніяких дій для скорочення витрат і підвищення податків. Іншими словами, бюджетний обрив повинен буде відбутися так чи інакше.

Незважаючи на це, бюджетний обрив представляє із себе невелику небезпеку порівняно з деривативних цунамі і бульбашками, надувшимися на ринку облігацій і ринку доларів.

Всі ці загрози зовсім іншого масштабу. За даними доповіді Управління по контролю за обігом валюти за 4 квартал 2011 року, близько 95 відсотків $230-трильйонних деривативних ставок тримали всього 4 американські фінансові організації: JP Morgan Chase Bank, Bank of America, Citibank, і Goldman Sachs.

До відмови від контролю за банками, Chase, Bank of America і Citibank були комерційними банками, які давали внески вкладників в кредит бізнес-підприємствам і споживачам, купуючи на надлишки запасів облігації казначейства.

При скасування закону Гласса-Стігалла ці чесні комерційні банки перетворилися в казино, використовуючи не тільки власні гроші, а гроші вкладників для ставок на процентні ставки, курси валют, іпотечні позики і ціни на сировинні товари та акції.

Скоро ці ставки у багато разів перевищили не тільки ВВП США, але і світовий ВВП. Насправді, азартні ставки тільки одного JP Morgan Chase Bank рівні світового ВВП.

За даними того ж Управління по контролю за обігом валюти за перший квартал 2012 року, загальна частка деривативів американських банків в $227 трильйонів, станом на попередній квартал впала незначно. Частка деривативів 4 американських банків становить майже весь загальний обсяг деривативів, і у багато разів перевищує їх активи або їх ризиковий капітал.

Деривативное цунамі стало результатом дурості і продажності купки американських політиків, які дозволили дерегулювати фінансову систему США.

І тепер частка деривативів всього чотирьох американських банків у 3,3 рази перевищує загальносвітовий валовий внутрішній продукт.

Така ситуація настільки турбує Федрезерв, що після оголошення третього раунду валютного стимулювання, тобто друкування грошей для викупу облігацій, як зобов'язань казначейства, так і токсичних банківських активів, ФРС оголосила про подвоєння покупок в рамках третього раунду.

Метою валютного стимулювання є збереження цін на борг, що дозволяє підтримувати ставки банків на високому рівні.

Більше того, гроші, які ФРС створює для порятунку чотирьох банків, змушують нервувати власників доларів як в країні, так і за її межами.

Якщо інвестори почнуть відходити від долара і його обмінний курс впаде, вартість фінансових інструментів, яка підтримується викупами ФРС, також впаде, і відсоткові ставки зростуть. Єдиним способом Федрезерву підтримати долар стане підняття процентних ставок. У цьому випадку власники облігацій будуть розорені, а ставка за урядовим боргом просто вибухне.

Роздмухували загроза бюджетного обриву несуттєвим порівняно з вихідним від деривативів загрозою. Однак ЗМІ та їх господар - уряд США приховують реальну небезпеку за уявною.

Джерело: mixednews