ua en ru

Бюджет Греції на 2013 р. передбачає шостий рік рецесії, - джерело

Бюджет Греції на 2013 р. припускає скорочення витрат з метою добитися первинного профіциту вперше за багато років, проте економіка Греції в 2013 р. продовжить перебувати в рецесії шостий рік підряд, передає Reuters з посиланням на джерело в грецьких урядових колах.

Так, за даними джерела, бюджет передбачаж первинний профіцит в 1,1% ВВП при скороченні ВВП на 3,8-4,0% в 2013 р. Відзначимо, в 2012 р. первинний дефіцит (без урахування витрат на обслуговування боргу), як очікується, перевищить цільові 1,0% ВВП (прогноз МВФ по даному показнику - 1,5% ВВП).

Пізніше сьогодні грецький уряд оприлюднить проект бюджету, який повинен буде задовольнити вимоги міжнародних кредиторів, залишаючись тяжким тягарем для населення країни. Бюджет має на увазі подальші скорочення зарплат в державному секторі в рамках програми по скороченню витрат на 11,5 млрд євро в найближчі два роки.

"Проект бюджету включатиме скорочення держвидатків на 7,8 млрд євро в 2013 р.", - повідомило джерело. Таким чином, в 2013 р. Греція планує реалізувати велику частину запланованого скорочення держвидатків, яке є умовою "трійки" міжнародних кредиторів, - Євросоюзу (ЄС), Європейського центробанку (ЄЦБ) і Міжнародного валютного фонду (МВФ) - для виділення Греції чергового кредитного траншу.

Круті заходи бюджетної економії негативно позначилися на рівні економічної активності і внутрішньому попиті, а також призвели до зростання безробіття до рекордних 24,4%.

З травня 2010 р. міжнародні кредитори Греції - країни єврозони і Міжнародний валютний фонд - відкрили Афінам дві кредитні лінії на загальну суму 240 млрд євро (110 млрд і 130 млрд євро). Взамін Греція зобов'язалася провести масштабне скорочення держвидатків і реформувати економіку, проте реформи постійно гальмуються через відсутність національного політичного консенсусу.

Читайте також: Грецькі політики прийшли до згоди щодо заходів економії