ua en ru

Бум виробництва сонячної енергії в Чеській Республіці загрожував зростом цін на електроенергію та дестабілізацією елекроенергетики.

Бум виробництва сонячної енергії в Чеській Республіці загрожував зростом цін на електроенергію та дестабілізацією елекроенергетики. Тому внаслідок тиску з боку електричних компаній та керівників електроенергетичної мережі парламент країни проголосував за скорочення заохочення будівництва нових сонячних електростанцій. Про це пишуть у Prague Daily Monitor.

Палата депутатів 169 голосами проти 1 дала регуляторам електроенергетики право скорочувати заохочувальні тарифи для сонячних електростанцій, що давали окупність інвестицій менш ніж за 11 р. Скорочення тарифів, що буде застосовано до всіх електростанцій, споруджених після січня 2011 р., призведе до значного зменшення іноземних інвестицій у цей сектор, однак це вкрай підвищить стабільність електричної мережі та зрівняє ціни на електроенергію, вважають в Управлінні енергорегуляції Чехії.

Запровадження 2005 р. заохочувальних тарифів для виробництва сонячної енергії мало на меті добитися того, аби Чеська Республіка відповідала вимогам ЄС, за якими 20% електроенергії країни до 2020 р. має вироблятися з відновлювальних джерел. Ці заохочувальні тарифи були настільки вігідними для виробництва сонячної енергії, що розпочався неймовірний бум сонячних електростанцій - від 9 2005 року до 2 230 у січні 2010. А чеського оператора електромережі, компанію CEPS, було зобов'язано скуповувати всю продуковану сонячну енергію саме за тим пільгово-заохочувальним тарифом. Зрештою сонячних енергоустановок стало так багато, що продуковану ними енергію не було куди подіти, адже Чехія, невелика країна, стала третім у Європі виробником сонячної енергії; разом з тим, потужність електромережі країни вже не витримувала такого навантаження, тож її довелося б реконструювати. Отже, потреби в додатковому розвитку сонячної енергії в Чехії вже немає, тому тарифи для сонячних електростанцй буде зрівняно з іншими.