ua en ru

British Airways буде збирати досьє на пасажирів

Авіакомпанія British Airways впроваджує нову комп'ютерну систему, яка створює досьє на кожного пасажира, включаючи його історію подорожей, запити спеціального харчування та детальну інформацію про скарги. Також за допомогою Google проведуть пошук фотографій пасажирів, які допоможуть співробітникам ідентифікувати їх, повідомляє "Росія-24".

Представники авіакомпанії заявляють, що ця система, названа Know Me, дозволить підвищити якість обслуговування клієнтів, зробивши його більш персоналізованим. Головна мета British Airways - створити більш комфортний сервіс для важливих пасажирів, наприклад, керівників фінансових компаній. Як зазначив прес-секретар авіакомпанії, "досьє на конкретних клієнтів дозволить співробітникам впізнати їх, коли вони тільки входять в аеропорту або в літак". Для доступу до даних клієнта "на ходу" деяким службовцям авіакомпанії були роздані планшетники iPad.

Організація Big Brother Watch, що займається захистом приватності і розслідуваннями втручання компаній і уряду в приватне життя громадян, засудила ініціативу провідного британського авіаперевізника. Директор організації Нік Солен'я зазначив, що неправильно полювати за інформацією на пасажирів без дозволу. "По суті, авіакомпанія не попросила дозволу у пасажирів на пошук в Googlе їх фотографії або будь-якої іншої інформації. А це не відповідає закону про захист даних", - цитує його The Daily Mail.

Представник British Airways у відповідь заявив, що система Know Me повністю відповідає закону про захист даних і не порушує його. "Know Me просто ще один інструмент, що дозволяє запропонувати гарне обслуговування клієнтів, і ми сподіваємося, що наші пасажири це оцінять", - говорять в авіакомпанії.

Авіакомпанія British Airways разом з Iberia входять до складу International Airlines Group. Холдинг має "прописку" у Іспанії, а його акції торгуються на фондових біржах Лондона і Мадрида. Головний офіс знаходиться в Лондоні. Авіапарк об'єднаного перевізника налічує 347 літаків. Чистий прибуток International Airlines Group за 2011 р. виріс в 5,55 рази і склав 555 млн євро.