ua en ru

Британців, які застрягли в європейських аеропортах, почали вивозити на батьківщину на військових кораблях.

Підданих Великої Британії, які застрягли в європейських аеропортах через вулканічний пил, почали вивозити на батьківщину на кораблях Королівських Військово-морських сил. Як повідомляє РБК з посиланням на британський телеканал Sky News, перший з трьох військових кораблів, відряджених на допомогу жителям країни, вже на шляху до туманного альбіону з декількома сотнями британців, яким не вдалося вилетіти на батьківщину регулярними авіарейсами.

Десантний корабель Albion сьогодні вийшов з іспанського порту Сантандер, прийнявши на борт 200 цивільних осіб на додаток до 250 військовослужбовців. Частина військових на борту Albion повертаються на батьківщину після піврічного "вояжу" до Афганістану. Судно повинне прибути до англійського Портсмута 21 квітня.

Два інші військові судна - авіаносець Ark Royal і вертольотоносець сил спеціального призначення Ocean - також беруть участь в місії з доставки додому простих британців, що затрималися на континенті.

Вертольотоносець Ocean - найбільше судно у складі британських ВМС. Гігантський корабель покинув військово-морську базу Девонпорт в Англії напередодні, щоб взяти участь в планових учбових заходах, проте йому довелося змінити курс і відправитися на виручку співвітчизникам, які застрягли в різних частинах континентальної Європи.

Багато жителів Великої Британії також не можуть вилетіти на батьківщину з Єгипту, Китаю і Гонконгу, Сполучених Штатів Америки і з Канарських островів. Британське Управління берегової охорони і морського повідомлення у зв'язку з форс-мажором тимчасово дозволило операторам морських поромів приймати на борт на 10% пасажирів більше, ніж дозволяють стандартні транспортні нормативи. На допомогу раді прийти і залізничні компанії, але оператор Eurostar вже повідомив, що квитки на більшість поїздів до Британії через Євротунель, розпродані до 23 квітня.