ua en ru

Британська нафтогазова BP продала НПЗ в Техасі за 2,5 млрд дол

Британська нафтогазова компанія BP plc (British Petroleum до травня 2001 р., після - Beyond petroleum) підписала угоду про продаж американської Marathon Petroleum (займається нафтопереробкою і збутом) нафтопереробних і збутових активів на південному сході США за 2,5 млрд дол. Активи в сегменті downstream, про які йде мова, включають НПЗ в Техасі потужністю 475 тис. бар. на добу і три газопроводи. Як йдеться в оприлюдненому сьогодні прес-релізі BP, операція повинна завершитися на початку 2013 р.

"Сьогоднішня угода є другою важливою віхою в стратегічній переорієнтації нашого паливного бізнесу в США. Разом з продажем НПЗ Carson в Каліфорнії, про яке було оголошено в серпні, продаж НПЗ в Техасі дозволить нам зосередитися на інвестиціях в три наші НПЗ на півночі країни", - зазначив виконавчий голова підрозділу BP, що відповідає за маркетинг і переробку, Йен Конн.

У повідомленні компанії також наголошується, що BP має намір сконцентрувати нафтопереробний бізнес на півночі США. Дана угода є частиною раніше оголошеної стратегії BP з розпродажу активів з метою компенсації фінансових втрат від аварії на буровій платформі в Мексиканській затоці в 2010 р. Обсяг виплат оцінюється в суму близько 40 млрд дол, витрати на ліквідацію аварії, очисні роботи і відшкодування збитку склали 19 млрд дол. Також концерн створив компенсаційний фонд в 20 млрд дол. Програма розрахована на кілька років (до кінця 2013 р.) і до теперішнього моменту виконана приблизно на 90% (розпродані активи на 35 млрд дол.).

Тепер BP повинна знайти покупців на активи вартістю близько 3 млрд дол. (цільовий показник на кінець 2013 р. становить 38 млрд дол.).

Нагадаємо, 10 вересня ц. м. BP Plc. оголосила про продаж своїх часток в глибоководних родовищах вуглеводнів Мексиканської затоки американської нафтовидобувної компанії Plains Exploration & Production за загальну суму 5,55 млрд дол.

Читайте також: British Petroleum продасть НПЗ і 800 заправок на південному заході США