ua en ru

Більшість рейтингових дій відносно банків в світі були позитивними в IV кв. 2009 р., - Fitch.

Більшість рейтингових дій відносно банків в світі були позитивними в IV кварталі 2009 р., який став першим таким кварталом з початку фінансової кризи в III кварталі 2007 р. З такою заявою виступило сьогодні міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings. Як наголошується в прес-релізі агентства, в той же час дана тенденція переважно була пов'язана з великою кількістю рейтингових дій після позитивних рейтингових змін відносно Туреччини (Bb+/"стабільний"), а також із збереженням нижчого рівня негативних рейтингових дій на відміну від ситуації в попередньому кварталі. Частка позитивних рейтингових дій з банками збільшилася з 24% в III кварталі 2009 р. до 54% в IV кварталі 2009 р.

У IV кварталі Fitch здійснило 68 позитивних рейтингових дій в банківському секторі (у III кварталі минулого року - 22 дії) із загальної кількості в 126 дій. У IV кварталі 2009 р. були підвищені рейтинги 19 банків порівняно з 7 банками кварталом раніше. Близько половини позитивних рейтингових дій була обумовлена позитивною дією відносно Туреччини (Bb+/"стабільний"), рейтинги якої в IV кварталі 2009 р. були поміщені в список Rating Watch "позитивний", а потім підвищені пізніше в тому ж кварталі. 70% з рейтінгуємих агентством Fitch банків в світі на кінець IV кварталу 2009 р. мали "стабільний" прогноз.

"Не дивлячись на поліпшення у основних розвинених економік, Fitch чекає, що банківські системи залишаться під тиском, - відзначає Джері Рокліф, управляючий директор аналітичної групи Fitch. - Як правило, відносно банків є лаг щодо відновлення економіки, оскільки рівні безробіття в більшості найбільших економік ще не досягли піку, продовжуючи чинити тиск на якість активів. Проте основна частина банківських систем зуміли в значній мірі відновити свої капітальні бази протягом року, перш за все, за рахунок коштів платників податків, але також у все більшій мірі за рахунок приватного капіталу, що є головною ознакою відновлення довіри".

Всього в світі Fitch знизило рейтинги 44 банків в IV кварталі 2009 р. порівняно з 41 банком в III кварталі 2009 р. Кількість "негативних" прогнозів на розвинених ринках скоротилася до 96 до кінця IV кварталу 2009 р. з 111 в кінці III кварталі 2009 р. Таке зменшення було викликане переважно переглядом прогнозу з рейтингу HSBC Bank plc. (AA) з "негативного" на "стабільний" і потім зміною прогнозу з рейтингів членів групи, а також пониженням рейтингів у низці іспанських ощадних банків в IV кварталі 2009 р. і подальшою зміною прогнозу з "негативного" на "стабільний".