ua en ru

Більшість росіян висловилася за відправлення назад біженців з України, - опитування

За кілька місяців думка респондентів щодо того, яку політику слід проводити російським властям щодо українських біженців, змінилася.

Всеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦВГД) представив дані опитування про те, наскільки помітною росіянам є присутність українських біженців у своєму населеному пункті, чи достатню допомогу Росія надає приїжджим з України, і чи підтримують громадяни РФ пропозицію спростити для них процедуру отримання російського громадянства. Про це повідомили у прес-службі ВЦВГД.

Про те, що у їх населеному пункті є біженці з України, повідомляють дві третини опитаних (67%), в тому числі 29% вважають, що чисельність приїжджих із сусідньої держави велика, а 38% - що їх не так вже й багато. Велику кількість українських біженців спостерігають, перш за все, жителі великих міст (52%). П'ята частка опитаних (18%) вважає, що у їх рідному місті/селищі зовсім немає прибулих з України (серед селян - 43%, серед москвичів і петербуржців - 2%).

Більшість респондентів (67%) упевнені, що Росія сьогодні надає українським біженцям всю необхідну допомогу. А кожен четвертий (​​24%) вважає, що в цьому напрямку ведеться занадто активна робота, і частіше про це говорять опитані з низьким достатком (30%), респонденти, у чиїх населених пунктах багато біженців (28%), ніж матеріально забезпечені учасники опитування (14%), ті, хто у себе їх не спостерігає (18%). Лише 4% учасників опитування схильні думати, що РФ недостатньо підтримує людей, які приїхали з України.

За кілька місяців думка респондентів щодо того, яку політику слід проводити російським властям щодо українських біженців, змінилася. Так, помітно скоротилася частка росіян, що висловлюються за забезпечення приїжджих з України всім необхідним і створення сприятливих умов проживання (з 50% в липні до 40% у вересні ц.р.). А про те, що слід відправити біженців назад в Україну, щойно для цього складуться сприятливі обставини, сьогодні говорять 45% опитаних (у липні ц.р. - 39%). 7% висловлюються за призупинення прийому біженців на російській території і якнайшвидшу відправку вже прибулих назад.

Ініціативу спрощення процедури отримання громадянства для українських біженців підтримують 53% громадян РФ (серед респондентів, які не зауважують їх присутності в рідному місті/селищі - 66%, серед опитаних, які вважають, що їх багато - 41%). "Проти" висловлюється третина респондентів (36%), і в першу чергу, ті, хто зазначає великий приплив біженців у своєму регіоні (48%).

Ініціативне всеросійське опитування ВЦВГД було проведено 20-21 вересня 2014 р. Опитано 1600 осіб у 130 населених пунктах в 42 областях, краях і республіках Росії. Статистична похибка не перевищує 3,4%.

Нагадаємо, згідно з опитуванням Левада-Центру, приєднання Криму викликає дедалі менше радості у громадян Росії.