ua en ru

У Болгарії вбили телеведучу, що викривала махінації з коштами ЄС

У Болгарії вбили телеведучу, що викривала махінації з коштами ЄС Фото: Вікторія Маринова (facebook.com)

Згідно з розслідуванням, до махінацій можуть бути причетні люди з найвищого керівництва держави

У болгарському місті Русе жорстоко вбили адміністративного директора і ведучу регіонального каналу TVN 30-річну Вікторію Марінову. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на болгарський телеканал Nova tv.

Заступник голови поліції Іліан Єнчев повідомив, що тіло жінки виявив місцевий житель у зеленій зоні поблизу Дунаю. За декілька метрів від тіла були знайдені речі вбитої журналістки. Неподалік також був припаркований її автомобіль.

Вказано, що смерть жінки настала в результаті удару в голову і задушення. Місцеві криміналісти стверджують, що не пам’ятають настільки жорстокого вбивства у Русе.

Поліція наразі відпрацьовує декілька версій щодо причин злочину, в тому числі і те, що вбивство скоєне через професійну діяльність журналістки.

"Робота не зупиняється ні на мить. У нас достатньо спеціалістів. Скоро зможемо надати більше інформації про особу вбивці" - сказав районний прокурор Русе Георгій Георгієв.

При цьому повідомляється, що останньою темою, над якою працювала Марінова, був так званий GPGate - скандал навколо розкрадання коштів з фондів Євросоюзу, а саме йдеться про фінансовані ЄС проекти будівництва об’єктів інфраструктури вартістю у сотні мільйонів болгарських левів, на яких заробляли кошти консалтингові фірми.

Згідно з розслідуванням, до махінацій можуть бути причетні люди з найвищого керівництва держави, включно з прем’єром Бойко Борисовим. У розслідуванні також фігурує ім’я голови болгарської "дочки" "Лукойла" Валентина Златева.

Крім того, вказано, що регіональний канал TVN, де працювала Марінова, був єдиним з болгарських телеканалів, який висвітлював цей скандал. У Болгарії ним також займався вебсайт журналістських розслідувань Bivol. У Румунії про розслідування повідомляв портал Rise.

Нагадаємо, замовник заплатив за вбивство словацького журналіста Яна Куцяк мінімум 70 тисяч євро. Прокурор у справі зазначив, що вбити планували тільки Куцяка, а його наречена Мартіна Кушнірова виявилася випадковою жертвою.

Як писало РБК-Україна, суд заарештував чотирьох обвинувачених у вбивстві словацького журналіста Куцяка.

Європейська комісія проведе фінансове розслідування щодо можливого незаконного використання субсидій з бюджету Європейського союзу (ЄС) у Словаччині після вбивства журналіста Яна Куцяка. Куцяк писав про можливі зловживання у Словаччині з субсидіями Євросоюзу. Зокрема, мова йде про гроші фондів ЄС, які були призначені для сільського господарства в східній Словаччині.